BiH
0

Korigirani nacrt budžeta institucija BiH umanjen za pet miliona KM

FENA
Vijeće ministara BiH danas je na sjednici u Sarajevu utvrdilo Nacrt zakona o budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2008. godinu, koji je pripremilo Ministarstvo finansija i trezora na bazi zaključaka Predsjedništva BiH i sugestija s prošle sjednice Vijeća ministara.

Prema utvrđenom nacrtu zakona, budžet za ovu godinu iznosi 1.186.357.560 KM i manji je za pet miliona KM u odnosu na ranije projektovani nacrt budžeta.

Kako je nakon sjednice izjavio predsjedavajući Nikola Špirić, Vijeće ministara je do ovog smanjenja državnog budžeta došlo linearnim smanjenjem materijalnih troškova svih budžetskih korisnika za 2,7 posto.

Govoreći o usaglašenim korekcijama u Nacrtu budžeta, Špirić je pojasnio da je Vijeće ministara odlučilo da se zahvati s jedinstvenog računa Uprave za indirektno oporezivanje BiH smanje za 35 miliona KM.

Naime, zahvat s jedinstvenog računa je smanjen sa 710 miliona na 675 miliona KM, što je više za oko sedam posto u odnosu na prošlu godinu.

-Nastojali smo doći do optimalnog budžetskog okvira. Ovo je budžetski okvir koji neće ugroziti funkcioniranje bilo koje postojeće ili nove institucije, ustvrdio je Špirić.

On smatra da su bili opravdani zahtjevi za korekciju budžeta, ali je izrazio žaljenje što se budžetu prišlo na "isključivo politikantski način".

Nacrt budžeta će biti upućen Predsjedništvu BiH na razmatranje. Špirić očekuje da ova institucija što hitnije ovaj nacrt proslijedi Parlamentarnoj skupštini da bi BiH što prije dobila budžet institucija BiH.

Također, Vijeće ministara je danas zaključilo da će nastojati osigurati dodatna sredstva za provođenje revidirane strategije o povratku, koji radi Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice.

Zaključeno je i da je u što kraćem roku potrebno donijeti zakon o fiskalnom vijeću, koji će definirati aktivniju poziciju države i stvoriti povoljnije uvjete za planiranje budžeta.