Isti problemi
35

Korajlić: Korupcija u BiH bilježi "napredak", transparentnija je nego ranije

Piše: Lejla Kajić
Foto: H. M./Klix.ba
(Foto: H. M./Klix.ba)
U Hotelu Holiday u Sarajevu je održana konferencija povodom 9. decembra, Međunarodnog dana borbe protiv korupcije, kojoj su prisustvovali brojni ambasadori te predstavnici Agencije za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije i organizacija koje rade na sprečavanju korupcije.

Press konferenciju je otvorio Hasim Šabotić koji se prisutnima obratio u ime Agencije za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije, kazavši da korupcija razara BiH, a da država malo čini da bi se ovaj problem smanjio. On je zaključio i obećao da će se potruditi da u narednom periodu uradi više kako bi se Bosna i Hercegovina pomakla s mjesta jedne od najkorumpiranijih država na svijetu.

Direktorica Transparency Internationala u BiH Ivana Korajlić poručila je kako se konstantno ponavlja da nema napretka u borbi protiv korupcije.

"Iz godine u godinu kroz obilježavanje ovog dana stalno se susrećemo s istim problemima i istim komplikacijama. Konstantno ponavljamo da nema nikakvog napretka, ni kada je riječ o unapređenju zakonskog okvira u borbi protiv korupcije, niti kada govorimo o provedbi samih zakona", rekla je Korajlić.

Naglasila je da je u posljednih godinu dana jedini "napredak" činjenica da je korupcija dosta transparentnija sada.

"Imamo još otvorenije zloupotrebe javnih sredstava, nepotizma i klijentelizma. Korupcija postoji u svakom segmentu društva i što je najgore, postoje i otvoreni pristici politike na društvo koje bi trebalo da se bori protiv korupcije. Načini na koje se vlast vodi trenutno u našoj državi ne ulijevaju povjerenje da će se dosta toga promijeniti u budućnosti", rekla je Korajlić dodavši da je bitan pritisak civilnog društva, medija i međunarodne zajednice i evropske unije, čiji je zadatak da pritisne BiH da obavi zadatke koje je preuzela te da se ne dešava da sve na kraju ostane na papiru.

Ona je naglasila da je nemoguće znati koliko je novca do sada otišlo na korupciju.

"Morali biste pratiti svaku marku da biste to znali, problem je što je kod nas veliki dio korupcije zapravo legalizovan i ne smatra se nečim nezakonitim, iako po samoj svojoj prirodi predstavlja korupciju", rekla je Korajlić.

Na pitanje o prijedlogu zakona o sukobu interesa BiH je izjavila da je zakon bio u parlamentarnoj proceduri i na sjednici Predstavničkog doma i da je trebalo da se uspostavi nezavisno tijelo za provedbu zakona te se trebala uvesti kontrola nad imovinskim kartonima nosilaca javnih funkcija, ali je u prošlom mandatu osam predstavnika različitih političkih stranaka podnijelo ovu inicijativu, nije bilo dovoljno efikasnosti u samoj proceduri te samim tim zakon nije usvojen.

Prisutnima su se obratili i ambasadori Britanije, Njemačke i Italije, zamjenik ambasadora SAD-a u BiH te direktor Antikorupcijske mreže organizacija civilnog društva u BiH u Sarajevu, a svi oni su rekli da izražavaju nadu da će se situacija uskoro popraviti te da Bosni i Hercegovini treba pomoć Evropske unije da smanji količinu korupcije u svojim redovima.

Ambasador Ujedinjenog kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske u Bosni i Hercegovini Matthew Field naglasio je kako korupcija i dalje predstavlja jedan od najvećih izazova za BiH na njenom euroatlanstkom putu.

"UK stoji 'rame uz rame' sa svima u BiH koji su predani u borbi protiv korupcije. Vrijeme je za ozbiljne reforme. Borba protiv korupcije nije borba jednog čovjeka, a da bi se desila promjena izabrani političari trebaju voditi reforme koje odražavaju potrebe i prioritete svih građana u BiH", kazao je ambasador Field.

Ambasador Republike Italije u Bosni i Hercegovini Nicola Minasi izjavio je kako korupcija u BiH predstavlja društveni fenomen koji pogađa svaku poru društva i svakog građanina.

Ambasadorica Savezne Republike Njemačke u Bosni i Hercegovini Christiane Hohmann kazala je kako su ponovno aktuelne iste kritike te da se i ove godine može konstatirati kako je korupcija isuviše prisutna u BiH, od najviših do najnižih nivoa.

Zamjenica šefa Misije Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini Ellen J. Germain konstatirala je kako korupcija prožima i nagriza BiH, usporava njen razvoj i podriva potencijale BiH za pristupanje EU, i što je najvažnije, ugrožava napredak u pitanjima koja bi značila poboljšanje života prosječnog građanina.

Konferencija posvećena različitim aspektima suzbijanja korupcije u glavnom gradu BiH okupila je predstavnike relevantnih institucija svih nivoa vlasti u BiH, kao i članove diplomatskog kora u zemlji, predstavnike međunarodnih i regionalnih organizacija i inicijativa koje djeluju u BiH te predstavnike zemalja regije, Evropske unije i sudionike iz organizacija civilnog društva koje djeluju u oblasti prevencije korupcije u BiH.