BiH
0

Kontrola aflatoksina će biti regulisana postojećim propisima EU

FENA
Foto: SRNA
Foto: SRNA
"Zemlje jugoistočne Evrope saglasne su da se kao osnova za kontrolu aflatoksina u stočnoj hrani i mlijeku prate postojeći limiti definirani propisima Evrposke unije", rekao je novinarima ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović nakon današnjeg sastanka ministara nadležnih za poljoprivredu i hranu iz ove regije.

Na sastanku je zaključeno da bude uspostavljena regionalna ekspertna grupa u kojoj će biti kontakt osobe nominovane s mandatom da diskutuju o problemima vezanim za mikotoksine, te da bude uspostavljen detaljan sistem komunikacije i razmjene informacija između relevantnih institucija zemalja JIE.

"Također, zaključeno je da je neophodno naglasiti važnost preduzimanja preventivnih mjera kod proizvođača i prerađivača hrane, uključujući i uvođenje te primjenu dobre poljoprivredne, higijenske, veterinarske i prerađivačke prakse, uključujući i HACCP (integrirani sistem kontrole sigurnosti hrane u svim fazama procesa njene proizvodnje i distribucije) te ojačati izgradnju kapaciteta, tj. uvođenja stalnih treninga i obuka na nivoima vladinih službenika, inspektora, laboratorijskog osoblja, proizvođača i prerađivača hrane, uključujući poljoprivrednike, a posebno u prevencijama i procedurama uzorkovanja", kazao je Šarović.

Zemlje učesnice sastanka (BiH, Hrvatska, Srbija, Crna Gora, Makedonija i Albanija) razmotrit će mogućnost korištenja jedne regionalne referentne laboratorije za analize mikotoksina u hrani i stočnoj hrani, a dogovorile su da će ujednačiti procedure za uzimanje uzoraka za hranu i stočnu hranu u skladu s propisima EU.

"Dogovorili smo se da uložimo dodatne napore za osiguranje dodatnih vidova podrške za proizvođače mlijeka da bi im se omogućila nabavka zdravstveno ispravne hrane za stoku i time održala proizvodnja i kvalitet mlijeka na nivou kakav je bio prije pojave aflatoksina, kao i da uspostavimo protokol kojim bi se odredilo kako postupati s kontaminiranom stočnom hranom, a koji bi bio usaglašen s regulativom EU", naveo je Šarović.

Dodao je da su podršku sastanku pružile veterinarske službe, službe za sigurnost hrane i Stalna radna grupa za regionalni ruralni razvoj iz jugoistočne Evrope (SWG).

Ministar poljoprivrede Republike Hrvatske Tihomir Jakovina istakao je da Zavod za javno zdravstvo Dr. Andrija Štampar iz Zagreba ispunjava najstrože standarde, s obzirom na usklađenost hrvatske s EU regulativom, te da je ponudio kolegama u regiji da taj institut bude referentna laboratorija za analize mikotoksina.

Državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede Republike Srbije Danilo Golubović pojasnio je da je Srbija dozvoljeni nivo aflatoksina vratila na 0,5 te da će nakon usvajanja nove legislative ta vrijednost biti smanjena na 0,05, ali da će se do tada u Srbiju moći uvoziti samo mlijeko s nivoom aflatoksina od 0,05.

Najavljeno je da će naredni sastanak o ovim i sličnim temama biti održan za nekoliko sedmica u Hrvatskoj.