BiH
0

Konsultacije o Kuzmanovićevoj deklaraciji

FENA
Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Igor Radojičić i predstavnici parlamentarnih stranka održali su danas konsultacije o platformi o eventulanim ustavnim promjenama u BiH koju je pripremio entitetski predsjednik Rajko Kuzmanović.

O toj platformi nedavno je raspravljano u Skupštini RS-a, ali se o njoj poslanici nisu izjašnjavali jer je potrebno dodatno usaglašavanje konačnog teksta tog dokumenta koji je Kuzmanović predložio u formi deklaracije.

Radojičić je za utorak najavio novi, treći, krug konsultacija a da bi se krajem mjeseca nastavila posebna sjednica entitetskog parlamenta na kojoj bi bio zauzet konačan stav o deklaraciji.

Na sastanku sa saradnicima predsjednika RS-a predstavljene su korekcije u drugoj radnoj verziji deklaracije, koje su iznijeli šefovi poslaničkih klubova.

Radi podsjećanja, tokom rasprave o Prijedlogu deklaracije o osnovama za razgovore o eventualnim promjenama Ustava BiH i o zaštiti interesa RS-a čuli su su suprotstavljeni stavovi vladajućih stranaka i opozicije u RS-u.

Posebno je potencirano pitanje da li je potrebno ulaziti u značajnije promjene Ustava BiH ili samo pristupiti njegovom usaglašavanju s evropskim konvencijama, dok je bilo zamjerki i na to da je lider SNSD-a Milorad Dodik već učestvovao u razgovorima o ustavnim promjenama u BiH.

Kuzmanović je u predloženoj deklaraciji ponudio i novo ime za BiH, koja bi po njemu trebalo da bude savezna ili federalna država, kao i da RS-u u ustavnim promjenama mora ostati nedirnuta u svakom pogledu, dok je, navodi, eventualna treća teritorijalna jedinica moguća jedino unutar postojeće Federacije BiH.