Burno u Tesliću
54

Konstantin Savić optužen za falsifikovanje, a zatim najavio kandidaturu za predsjednika RS

D. Be.
Konstantin Savić
Konstantin Savić
Policijska stanica Teslić podnijela je izvještaj Okružnom javnom tužilaštvu Doboj izvještaj o izvršenom krivičnom djelu protiv Konstantina Savića iz Teslića, zbog sumnje da je neovlašteno upotrijebio pečat drugog advokata. Savić je u razgovoru za Klix.ba odbacio te optužbe te najavio kandidaturu za predsjednika RS.

Konstantin Savić koji je široj javnosti postao poznat nakon kandidature za načelnika Općine Teslić na lokalnim izborima 2016. godine, u razgovoru za Klix.ba je kazao da je upoznat sa krivičnom prijavom.

"Svaki taj navod je neozbiljan i pretpostavljam da potiče iz razloga što sam podnosio krivične prijave protiv Osnovnog suda u Tesliću i ukazivao Okružnom tužilaštvu u Doboju, kao i Posebnom specijalnom tužilaštvu, o tome šta se dešava u Tesliću", rekao je Savić.

Teslićanin je mišljenja da je sve krenulo od njegovog zahtjeva za upis u imenik advokata u RS.

"Skinuli su to s dnevnog reda zbog neke sumnje, a sumnju je pokrenula Ljiljana Mikanović, protiv koje sam podnio disciplinske i krivične prijave više puta. Ali ona ima rođaka Nenada Kovačevića koji je u Advokatskoj komori, a on mi je prvom prilikom rekao da ne podnosim prijave protiv Ljiljane".

Magistar pravnih nauka ističe da su sudije u Tesliću "ogrizle u kriminal", što je, kako kaže, dokumentovao Visokom sudskog i tužilačkom vijeću.

"U VSTV-u ima više od 100 mojih disciplinskih prijava protiv Osnovnog suda u Tesliću jer su ovdje ojadili ljude. Ali neke slučajeve ne žele ni da pokrenu i vide postoje li sumnja ili ne."

Savić je dodao da on radi u advokatskoj kancelariji svog oca, Marijana Savića.

"Valjda bi trebali da pitaju je li to uradio advokat Marijan ili ne. Da to urade ne bi ni pokretali naredbu o sprovođenju. Marijan Savić nije izbrisan iz imenika advokata Advokatske komore, iako su to stavili u navode."

Izrevoltirani Konstantin Savić za Klix.ba je kazao da je planirao kandidaturu za poslanika u NSRS, ali da se nakon ovih događaja na Općim izborima u oktobru ove godine planira kandidovati za predsjednika entiteta Republika Srpska.

"Želim da im pokažem kako se uređuje pravosuđe RS, ali i na nivou Bosne i Hercegovine", izjavio je mladi advokat.

Iz Policijske uprave Doboj je saopćeno da za prijavljenu osobu K.S. postoji osnov sumnje da je od početka februara do sredine marta 2018. godine, kao stručni saradnik u advokatskoj kancelariji u Tesliću, koja je izbrisana iz Imenika advokata Advokatske komore RS, u više navrata načinilo lažnu ispravu tako što je neovlašteno upotrijebilo pečat drugog advokata iz iste advokatske kancalerije, te iste isprave dostavljao nadležnom sudu i tužilaštvu.