BiH
3

Kongres Bošnjaka svijeta: Podrška portalu Klix.ba, kazniti nalogodavce pretresa

Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
"Kongres Bošnjaka svijeta, koji okuplja članove i organizacije Bošnjaka iz više od 20 zemalja svijeta, najoštrije osuđuje i protestvuje protiv, u posljednje vrijeme, najbrutalnijeg napada na medijsku slobodu izražavanja kakav je, na samom kraju 2014 godine, zabilježen u redakciji jednog od najposjećenijih i najobjektivnijih portala u našoj zemlji, pa i šire – portala Klix.ba", navedeno je u saopćenju ove organizacije.

Navode da je pretres učinjen u suprotnosti s državnim i entitetskim zakonima te da policija nema zakonsko pravo da vrši ovakav pritisak na medije.

"Ovakva 'združena akcija' i upad policije manjeg bh. entiteta uz pratnju policije Kantona Sarajevo apsolutno je nespojiva sa demokratskim društvom naše zemlje, a razlog i način na koji je izvedena, nikako ne mogu biti opravdani u bilo kojoj demokratskoj zemlji svijeta osim u nekim diktatorskim 'provincijskim' režimima", ističu iz Kongresa.

Naglašavaju da bi nadležne ustanove trebale utvrđivati autentičnost snimka i tragati za načinom na koji su poslanici u Parlamentu RS kupljeni i šta su dobili za svoje glasove, a ne da policija pretresa medijsku kuću koja je objavila tu infomaciju, što je sramotno.

"Ukoliko je zaista pokrenuta akcija na razotkrivanju beskrupulozne afere 'dva papka' sa kupovinom poslanika koji su 'promijenili dres', a što je portal Klix.ba objektivno prikazao cjelokupnoj bh. i svjetskoj javnosti koji su to i osudili, onda je prva i ključna adresa na koju je policija i SIPA trebala pokucati i do detalja provesti istragu, morala biti adresa glavnog protagoniste kompromitujućeg snimka - premijerke RS Željke Cvijanović. Niko ne smije biti iznad zakona pa ma koju funkciju obavljao u ovoj zemlji, u nekom od njena dva entiteta ili Distriktu Brčko", navodi se u saopćenju.

Dodaju kako su se očigledno neki političari i njihove partije toliko osilili i umislili da ne shvataju da onaj ko je varao i lagao narod i svoje birače, nije imao dug vijek trajanja.

"Nažalost, iz dosadašnjeg iskustva, s pravom sumnjamo da se ovdje radi o demonstraciji uticaja političkih moćnika i policije manjeg bh. entiteta (koju očigledno dobro kontrolišu) na prostoru Federacije BiH, ali ne sa ciljem razotkrivanja glavnih aktera u aferi 'dva papka' u predizbornoj kampanji u entitetu RS, već da se otkrije kako je taj razgovor premijerke RS Željke Cvijanović 'procurio' u javnost", saopćili su.

Kongres Bošnjaka Svijeta daje punu podršku redakciji portala Klix.ba u njihovom objektivnom izvještavanju i razotkrivanju afera poput afere "Dva papka" gdje je uključena i premijerka RS-a Željka Cvijanović.

"Kako ovakvo ponašanje policije manjeg bh. entiteta nije samo nasrtaj na slobodu medija u Bosni i Hercegovini, već može imati i dalekosežne posljedice, zahtijevamo od nadležnih organa Bosne i Hercegovine da poduzmu hitne i konkretne pravne i političke sankcije protiv svih onih koji su ovo naredili i proveli u djelo", dodaje se u saopćenju.