BiH
0

Konferencija predsjednika parlamenata članica Jadransko-jonske inicijative

FENA
Neum
Neum
Šesta konferencija predsjednika parlamenata zemalja članica Jadransko - jonske inicijative održava se danas u Neumu. Ove godine Inicijativom predsjedava Bosna i Hercegovina, a domaćin današnjeg skupa je Parlamentarna skupština BiH.

Predsjedavajući Predstavničkog doma PSBiH Beriz Belkić je prije početka konferencije izjavio je Feni da je tema ovog skupa zaštita okoliša i razvoj - šta je to što zemlje članice Inicijative mogu učiniti na zaštiti Jadranskog i Jonskog mora, naravno i u kontekstu razvoja turizma, prekomorske saradnje...

Po Belkićevim riječima rezultat bi trebao da bude završni dokument, jedna vrsta deklaracije kojom bi se učesnici obavezali da potvrde ranije utvrđene okvire saradnje zemalja članica Jadransko-jonske inicijative, kojim su saglasni da je zaštita okoliša jedan od osnovnih prioriteta u okviru te saradnje.

  • Tu saradnju treba jačati kroz provođenje multilateralnih, regionalnih, bilateralnih sporazuma o okolišu, razmjenu iskustava, prijenos legislative EU u oblasti zaštite okoliša u nacionalna zakonodavstva, te veće angažiranje parlamenata u kreiranju novih prijedloga rješenja zaštite okoliša, kazao je Belkić.

Zalažemo se također, dodao je on, za jačanje ekonomske saradnje u oblasti turizma, pomorskog saobraćaja, komunikacijskog sistema zaštite okoliša.

„Također, saglasili smo se da kulturno naslijeđe, tradicija imaju značajnu ulogu u razvoju svijesti o značaju zaštite okoliša. Podržavamo zaključke okruglog stola koji je u aprilu održan u Sarajevu o temi 'Zaštita okoliša i održivi razvoj' na kojem je pokrenuta ideja o osnivanju partnerstva Jadranskog mora, inicirano osnivanje stalnog sekretarijata Jadransko-jonske inicijative. Ovom deklaracijom podržat ćemo preporuke tog okruglog stola“, kazao je Belkić.

Dodao je da je potrebno da se i dalje jača saradnja u regionalnoj inicijativi te da se u okviru nje ojača parlamentarna saradnja uvažavajući regionalni značaj svih pitanja od zajedničkog interesa za region.