BiH
0

Konferencija o projektu podrške reformi upravljanja kazneno-popravnim ustanovama

FENA
Završetak projekta tehničke pomoći Evropske komisije pod nazivom "Podrška reformi upravljanja kazneno-popravnim ustanovama u Bosni i Hercegovini“ predstavilo je Ministarstvo pravde BiH danas na konferenciji u Sarajevu.

Projekt je realiziran u suradnji s Ministarstvom pravde Republike Austrije, entitetskim ministarstvima pravde i Pravosudnom komisijom Brčko Distrikta BiH. Projekt je imao dva cilja i oba su realizirana.

Riječ je o obuci zavodske i sudske policije, koja se tiče postupanja sa zatvorenicima i postupanja u kritičnim situacijama i prevencije upotrebe droge i alkohola u zatvorima i sl. Tu obuku je prošlo oko sto zatvorskih službenika. Drugi cilj odnosi se na građevinsku i arhitektonsku procjenu te sačinjavanje plana investiranja u obnovu i rekonstrukciju objekata kazneno-popravnih ustanova.

"Ovaj cilj je dugoročniji, a tiče se sagledavanja stanja zatvorskih objekata, uvjeta služenja zatvorske kazne i mjera pritvora te ponude arhitektonskih rješenja i mogućnosti ulaganja u postojeće zatvore, tako da se, kada postoji pregled za cijelu BiH, može racionalnije pristupiti ovom pitanju, tj. odlučiti u koje zatvore vrijedi ulagati“, kazao je zamjenik državnog ministra pravde Srđan Arnaut.

Prema njegovim riječima, predstavljanjem mogućnosti ulaganja u zatvorske objekte u BiH dobija se dobra osnova da se argumentirano traži novac za ulaganje u zatvore.

Rečeno je da su zatvorski kapaciteti u cijeloj BiH prenapučeni i da će procjene pokazati da li treba graditi nove zatvore. Istaknut je problem smještaja forenzičkih zatvorenika – na Sokocu, problem obaveze odvajanja zatvorenika od zatvorenica i problem maloljetničke delikvencije.

Duško Šain, načelnik Odjeljenja za nadzor nad kazneno-popravnim ustanovama Republike Srpske, ukazao je na to da je kapacitet tamošnjih ustanova 1.000-1.080, a da je stvarno stanje oko 900-970 osoba. Problem je izuzetna popunjenost dvaju kazneno-popravnih zavoda, dok su okružni zatvori maltene prazni.

Najavio je da je u planu širenje kapaciteta u: KPZ-u Foča – za 35 i KPZ-u Banja Luka – za deset mjesta. Što se tiče Okružnog zatvora u Bijeljini, planirano je da se on preinači u KP zavod. Očekivanja su da većina ovih poslova bude gotova u proljeće.

Prema riječima pomoćnika federalnog ministra pravde za oblast izvršenja krivičnih sankcija Rešada Fejzagića, kapaciteti u kazneno-popravnim ustanovama za izvršenje mjere pritvora i zatvora u FBiH nisu ni blizu dovoljni i ne zadovoljavaju evropske standarde. To zbog te pretrpanosti ukazuje da se krše ljudska prava osuđenih i pritvorenih osoba.

"Trenutno imamo oko 1.700 osoba lišenih slobode, među kojima je najveći broj osuđenih i pritvorenih koji izdržavaju kazne zatvora i mjere pritvora u osam kazneno-popravnih ustanova u FBiH. Najveća i jedina ustanova zatvorenog tipa je u Zenici, gdje boravi više od 50 posto svih osuđenih i pritvorenih“, kazao je Fejzagić.

Šef Odjela operacija pri Delegaciji Evropske komisije u BiH Andre Lys je podsjetio da je EU za ovaj twinning projekt Bosni i Hercegovini osigurala 200.000 eura.

"Već smo dodijelili 200.000 eura za ovaj projekt, koji je realiziralo Ministarstvo pravde Republike Austrije, i još 800.000 eura za projekt zatvorske reforme“, izjavio je Lys novinarima.

Naglasio je da su ovo samo prvi koraci i da će kasnije, kada Ministarstvo pravde BiH uradi konačan plan, moći biti dodjeljivana sredstva za izgradnju državnog zatvora. Obećao je podršku strategiji reforme pravosudnog sektora u BiH, što će omogućiti dodjelu još nekoliko miliona finansijskih sredstava za ovu državu.

Twinning sporazum je instrument koji EU koristi u kontekstu davanja podrške zemljama članicama radi jačanja njihovih administrativnih i institucionalnih kapaciteta kao priprema za članstvo u EU. Ta podrška je dostupna i zemljama potencijalnim kandidatima u prilagođavanju njihovih uprava sa zakonima EU "acquis communautaire“ i preuzimanju obaveza budućeg članstva.