Mediacentar
0

Konferencija o medijskim transformacijama

FENA
Mediacentar Sarajevo, Regulatorna agencija za komunikacije (RAK) i Ambasada SAD-a u BiH organiziraju 18. i 19. februara u Sarajevu regionalnu konferenciju "Medijske transformacije - digitalizacija i razvoj novih medija u zemljama zapadnog Balkana".

Cilj konfrencije je, kako je najavljeno, da predstavi regionalna iskustva na polju digitalizacije i širenja novih medija, te njihovog utjecaja na medijsku produkciju, sadržaj, tržište i samu publiku.

Učesnici konferencije su predstavnici vodećih medijskih kuća, organizacija i institucija iz BiH, Hrvatske, Srbije, Slovenije, Crne Gore, Albanije i Makedonije.

Bosnu i Hercegovinu, kao i sve zemalje u regionu, očekuje prelazak sa analognog na digitalno zemaljsko emitovanje, dok je prodor novih medija (web-portala, blogova, društvenih mreža) sve prisutniji.

Gašenje "tradicionalnih" medija, smanjenje redakcija, zasićenost informacijama i sve teže provjeravanje informacija, samo su neke od izazova koje nameću proces digitalizacje i širenje novih medija.

O ovim medijskim transformacijama razgovarat će se tokom dvodnevne konferencije koja će predstaviti četiri tematske sesije: iskustva digitalizacije u Evropi, iskustva digitalizadje u regiji, utjecaj novih medija na medijsku produkciju, te novi mediji i nova publika.