Vahid Hećo
0

"Koncern EPBiH bit će najznačajnija kompanija u BiH"

FENA
Vahid Hećo (Foto: San)
Vahid Hećo (Foto: San)
"Kada Koncern EPBiH u potpunosti bude uspostavljen, bit će to najznačajnija i najbolja kompanija u BiH i činit će okosnicu privrednog sistema i razvoja u našoj zemlji", ocijenio je federalni ministar energije, rudarstva i industrije Vahid Hećo tokom današnjeg sastanka s menadžmentom Elektroprivrede BiH i sedam rudnika uglja koji su u sastavu ovog koncerna.

Na sastanku u Sarajevu analizirane su realizovane i predstojeće aktivnosti na uspostavi ove kompanije.

Kako su istakli predstavnici JP EPBiH, njihove obaveze u narednom periodu odnosit će se na implementaciju Ugovora o vođenju poslova između JP EPBiH i rudnika uglja, harmonizaciju općih akata, te izradu trogodišnjeg plana Koncerna koji bi trebalo da u narednih nekoliko dana bude usvojen.

Planirano je također, da u naredne tri godine, EPBiH u modernizaciju rudnika uloži 200 miliona KM.

Direktori rudnika iskazali su potpunu opredijeljenost Koncernu, ocijenivši da se radi o najznačajnijem poduhvatu i projektu u historiji rudarstva u našoj zemlji.

Iste ocjene iznijeli su i sindikalni predstavnici rudara i energetičara, uz iskazanu potrebu za dodatnim ulaganjima u modernizaciju i sigurnost rudnika, kao i u zapošljavanje novih kvalifikovanih radnika.

Na sastanku je ukazano i na potrebu unaprjeđenja rada Koncerna na operativnom nivou.

Imajući u vidu da je riječ o veoma ozbiljnom i zahtjevnom poslu, ministar Hećo je zatražio od svih aktera maksimalan napor da bi uspostava Koncerna EPBiH bila okončana na najbolji mogući način i u što skorije vrijeme, saopćio je Ured za odnose s javnošću Vlade FBiH.