BiH
50

Konaković: U toku dana moramo odblokirati deponiju

FENA
Elmedin Konaković (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Elmedin Konaković (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Premijer Kantona Sarajevo Elmedin Konaković izjavio je Feni da se za početak sanacije deponije Smiljevići čeka dokumentacija, odnosno odobrenje iz Tužilaštva BiH koje Vlada Kantona Sarajevo još nema.

"Krivično je djelo da bilo ko od nas izda bilo kakav nalog da se sanira onaj dio deponije koji građanima pravi ogroman problem, bez da Tužilaštvo BiH pismeno i zvanično obavijesti da je istraga na tom prostoru završena", kazao je Konaković.

Naglasio je da je Vlada KS-a u kontaktima i s predsjedavajućim Vijeća ministara BiH Denisom Zvizdićem i njegovim saradnicima koji bi trebali riješiti s Tužilaštvom BiH pitanje sredstava za sanaciju i da ta sredstva budu predviđena budžetom.

"Vlada KS-a je išla još korak dalje i usmeno smo obavijestili da nam samo treba papir, čak nam ne trebaju ni sredstva, svojim ćemo budžetskim sredstvima, ukoliko Vijeće ministara BiH, nema novca, a trebalo bi da ima, da ne bismo čekali. Ta informacija je stara već nekoliko sedmica, i na njoj se intenzivno radi", istakao je Konaković.

Najavio je da će danas zajedno s načelnikom Općine Novi Grad Sarajevo Semirom Efendićem, direktorom KJKP "Rad" Selimom Babićem, ministrom komunalne privrede i infrastrukture KS-a Senadom Hasanspahićem i ministrom prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS-a Čedomirom Lukićem i Fuadom Babićem iz Zavoda za izgradnju KS-a obići deponiju Smiljevići.

"Danas ćemo obići plohu da bismo se uvjerili u priče da li eventualno osim ovog problema iz Tužilaštva, ima još nekih neadekvatnih ili nepoduzetih radnji od firme 'Rad' i nekih drugih institucija", kazao je Konaković.

Premijer KS-a je naglasio da se "u toku dana mora naći rješenje da bi se odblokirala deponija".

"Moramo brzo u toku dana naći rješenje jer posljedice koje bi mogle uslijediti ovom blokadom su velike. To ćemo objasniti ljudima koji su gore evo i sinoć proveli cijelu noć vani, šta bi značilo za grad Sarajevo da se ta deponija ne odblokira", kazao je Konaković.

Mišljenja je da nema zakonskog uporišta da se blokira deponija.

Prošle sedmice su v.d. glavnog tužioca Gordana Tadić i zvaničnici Tužilaštva BiH imali sastanak s delegacijom građana koji su tražili sastanak u vezi s aktivnostima gradskih i kantonalnih vlasti na sanaciji i uređenju gradske deponije u Smiljevićima.

Tužiteljica Tadić je tada upoznala predstavnike građana da Tužilaštvo BiH ni na koji način ne koči sanaciju prostora deponije.

Građani su upoznati da je proces ekshumacije na tom lokalitetu okončan, ali da Tužilaštvo BiH ne može izvršiti vraćanje lokacije u prethodno stanje zbog neodobravanja sredstava u budžetu.

Tužilaštvo je uputilo zahtjev Vijeću ministara BiH za odobravanje sredstava iz tekuće rezerve za ekshumacije, za navedenu kao i druge lokacije, ali je zahtjev odbijen, nakon čega je Tužilaštvo ponovno uputilo zahtjev da se sredstva odobre u budžetu za 2017. godinu.

S obzirom na to da su predstavnici građana iz sedam mjesnih zajednica koje graniče s lokalitetom deponije informirani da kantonalne vlasti imaju određena sredstva za sanaciju deponije, na sastanku je zaključeno da bi se koordinacijom kantonalnih vlasti i Vijeća ministara mogao riješiti navedeni problem.

U Tužilaštvu BiH iskazano je razumijevanje za problem građana, te je istaknuto da je ova institucija spremna za koordinaciju i razgovor s ostalim nadležnim institucijama radi rješavanja ovog problema.

Ulaz i izlaz sa sanitarne deponije Smiljevići blokiran je i danas.

Naime, stanovnici sarajevskih naselja koji se nalaze uz gradsku deponiju Smiljevići od jučer u 6.00 sati ujutro blokirali su ulaze i izlaze sa sanitarne deponije Smiljevići i blokadu su nastavili i danas.

Do kraja dana više od 800 tona smeća bit će na ulicama Kantona Sarajevo, jer KJKP "Rad" nije u mogućnosti da odvozi smeće na gradsku deponiju Smiljevići zbog blokade, kazao je Feni glasnogovornik KJKP "Rad" Mirza Ramić.