BiH
2

Konaković: Moramo naći rješenje za nagomilani dug Toplana prema Sarajevogasu

FENA
U narednih nekoliko sedmica morat ćemo iznaći rješenje za nagomilani dug Toplana prema Sarajevogasu - kazao je premijer Kantona Sarajevo Elmedin Konaković.

To je izjavio nakon današnje posjete Sarajevogasu, gdje je s menadžmentom ove firme razgovarao o isporuci gasa, većem broju distributera, troškovima i maržama.

Također je najavio da će sutra u Vladi KS-a biti održan sastanak predstavnika BH-Gasa, Sarajevogasa i Toplana, gdje će razgovarati o nagomilanim dugovanjima.

Dodao je da je Sarajevogas vrlo dobro organizirana firma koja kvalitetno posluje unatoč problemu isporuke grijanja građanima Kantona Sarajevo, koji je ustvari problem Toplana.

Očekuje od ljudi iz ove firme da se aktivno uključe u rješavanje problema, odnosno određivanja koncepta nove tarifne politike u isporuci grijanja.

"To ne znači povećanje cijena, već nova tarifna politika koja će zaštititi socijalne kategorije, a oni koji mogu, plaćat će ekonomsku cijenu", objasnio je.

Dodao je da je pozvao menadžment ove firme da prati politiku kontrole javnih rashoda te aktuelno smanjivanje nepotrebnih troškova.

Direktorica Sarajevogasa Nihada Glamoč kazala je da ostatak neplaćene januarske fakture prema BH-Gasu iznosi šest miliona KM.

  • Postoje prijedlozi i rješenja koja je dala prethodna Vlada, ali zbog kašnjenja usvajanja budžeta za 2015. godinu, očekujemo da će se taj problem riješiti u narednih nekoliko dana - objasnila je.