Predsjednik NiP-a
1.7k

Konaković: Kad izaberemo Bogićevića, vodimo Skaku iznad Sarajeva da vidi povratak Valtera

M. G.
Predsjednik Naroda i pravde Elmedin Konaković komentirao je jučerašnje izjave aktuelnog gradonačelnika Sarajeva Abdulaha Skake u kojima tvrdi da Četvorka neće imati dovoljno vijećnika koji će podržati Bogića Bogićevića za novog gradonačelnika.
Kako je na svom Facebook profilu napisao Konaković, NiP je na posljednjim lokalnim izborima osvojio 31 mandat u vijećima i u gradskim općinama u Sarajevu, a SDA 29.

"Sami imamo dva mandata više po izbornoj volji građana. Četvorka ima ukupno 70 vijećnika. Odnos je 70-29. Platforma za progres se također pridružila formiranju većina u vijećima. Ogromna je to razlika, a gradonačelnik Skaka nam kaže da je 'proces kompleksan' i da euforične najave Četvorke nemaju osnova", kaže Konaković.

Kako navodi, kad se na to doda ogromna prednost zbog nacionalne strukture vijećnika na strani Četvorke i Platforme, zaista je nevjerovatno ovo što Skaka poručuje.

"Skaka vjerovatno računa da će opet, kao u 'Kumu', Asim i Osmica zavrnuti ruke i završiti još jedan mandat. Znam da je ovih dana aktuelni gradonačelnik zvao redom potencijalne vijećnike, nekoliko i iz Naroda i pravde. Uporan je zaista, ali šokira činjenica da misli da može 'završiti' ruke uz ovako veliku razliku", navodi Konaković.

Ističe da je Skaka vjerovatno ohrabren dešavanjima u Novom Gradu, postupcima vijećnice Enise Spahić, vijećnika Azema Cvike i Mehmeda Karkelje, tako da pokušava ovaj model primijeniti na ostale općine.

"Računa, naravno, na tradicionalnu saradnju s BOSS-om, USD-om i još nekim manjim strankama. No, ne računa na najvažniju stvar, a to je da su ovo karakterni ljudi, izabrani vijećnici, ovi koje zove, a i ovi drugi. Ne može izračunati da će na tom javnom glasanju i neki SDA-ovci dići ruku za Bogića. Njegov kalkulator te operacije ne prepoznaje, jer je inače okrenut drugim matematikama, a o njima ćemo kad dođe nova uprava Grada", ističe Konaković.

Naglasio je da je velika razlika u tome kako Četvorka vidi Sarajevo i kako ga vidi aktuelni gradonačelnik.

"Skaka ga vidi sa sobom lično na čelu, mi Šeher vidimo s Bogićem na čelu. On vjeruje da će opet kao u 'Kumu', a mi znamo da će biti onako kako Sarajevo zaslužuje. I kad završimo glasanje za gradonačelnika, vodimo Skaku na jedan od proplanaka iznad grada da mu kažemo: Onda gledaj, lafčino, vidiš ga. Vratio se Valter", naglašava Konaković.

Podsjećamo, Skaka je jučer za Klix.ba izjavio da su euforične najave Četvorke o 18 ruku za izbor Bogića Bogićevića za novog gradonačelnika Sarajeva daleko od istine. Naglasio je da su okolnosti složene i da će biti neizvjesno sve dok CIK ne završi svoj dio posla.