BiH
19

Konačnu odluku o izručenju Sanjina Sefića donosi ministar pravde Srbije

Piše: E. S. H.
Izručenje Sanjina Sefića iz Srbije u Bosnu i Hercegovinu će biti zatraženo odmah po dobijanju ekstradicione dokumentacije, a konačnu odluku o izručenju donosi ministar pravde Republike Srbije, potvrđeno je za Klix.ba u Ministarstvu pravde BiH.

Rokove izručenja određuje država koja izručuje potraživane osobe.

"Svaka država u kojoj se zatekne tražena osoba obavještava državu koja je raspisala potjernicu da je ta osoba locirana ili uhapšena. Sva ova komunikacija odvija se putem Interpola i Interpol odmah obavještava Ministarstvo pravde države koja je raspisala potjernicu o zahtjevu države koja je uhapsila traženu osobu", istakla je Marina Bakić iz Ministarstva pravde BiH.

Dodaju da će, odmah po dobijanju zvaničnog obavještenja, Ministarstvo pravde BiH od organa koji potražuju Sanjina Sefića zatražiti da pripremi neophodnu ekstradicionu dokumentaciju.

Na nadležnom Kantonalnm sudu u Sarajevu je da kompletira dokumentaciju i putem MInistarstva pravde BiH podnese molbu za izručenje.

"Kada jedna država odobri izručenje drugoj državi, Interpoli dviju država dogovaraju mjesto i vrijeme preuzimanja potraživane osobe. Rokove ekstradicije određuje država koja provodi izručenje", kazala je Bakić.

Podsjećamo, Sanjin Sefić je uhapšen u Srbiji u srijedu, a Ministar policije Srbije Nebojša Stefanović je ranije kazao da će biti procesuiran u skladu s međunarodnim propisima. Sefić je osumnjičen da je usmrtio dvije pješakinje u Sarajevu, nakon čega je pobjegao sa mjesta nesreće, a potom i iz države.

Edita Malkoč i Selma Agić preminule su nakon što ih je Sefić udario automobilom marke Golf VI u blizini Zemaljskog muzeja u Sarajevu.