BiH
14

Vilić: Sefić će u Srbiji danas biti saslušan, BiH će tražiti postupak skraćenog izručenja

Piše: S. H.
Mirsad Vilić, direktor Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Mirsad Vilić, direktor Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Direktor Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH Mirsad Vilić za Klix.ba je potvrdio da je NCB Interpol Sarajevo postupio po naredbi Kantonalnog suda u Sarajevu te raspisao međunarodnu potjernicu za Sanjinom Sefićem koji je u međuvremenu uhapšen u Srbiji.

"Direkcija za koordinaciju policijskih tijela BiH, NCB Interpol Sarajevo, postupajući u skladu s naredbom Kantonalnog suda u Sarajevu, raspisao je međunarodnu potjernicu za Sanjinom Sefićem u cilju lišavanja slobode i njegovog izručenja nadležnim pravosudnim organima u BiH", kazao je Vilić za Klix.ba.

Potvrdio je da su policijske strukture u BiH sinoć obaviještene od MUP-a Srbije da je Sefić uhapšen.

"Naime zemlja članica Interpola koja traženu osobu liši slobode u obavezi je da kontaktira NCB Interpol Sarajevo s ciljem obavještavanja nadležnih pravosudnih organa i dostavljanja odgovarajuće ekstradicione dokumentacije. U toku dana Sefića će saslušati istražni sudija, a nakon toga ide postupak ekstradicije u BiH", objašnjava Vilić za Klix.ba.

Ekstradicijski pritvor može trajati minimalno 18, a najduže 40 dana. Ukoliko se uhapšeni na saslušanju izjasni da pristaje na skraćeni postupak onda postupak traje mnogo kraće, što će biti poznato danas nakon saslušanja.

Vilić je pohvalio saradnju s kolegama iz Srbije koja traje od jučer, a bit će nastavljena i danas. Cijeli postupak izručenja Sanjina Sefića BiH ide preko Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH.

Podsjećamo, BiH i Srbija su 2013. godine potpisale sporazum o međusobnoj saradnji i izručivanju osoba koje su osumnjičene ili osuđene za krivična djela organiziranog kriminala, korupcije, pranja novca i drugih krivičnih djela, izuzev optuženih i osuđenih za ratne zločine.