Nazire se kraj
216

Konačno je poznato kada će biti završeni radovi na izgradnji garaže kod Hitne pomoći u Sarajevu

B. R.
Gradilište podzemne garaže kod sarajevske Hitne pomoći (Foto: D. S./Klix.ba)
U sklopu garaže bit će i lift (Foto: D. S./Klix.ba)
Konačno se nazire kraj izgradnje podzemne garaže kod Hitne pomoći u Sarajevu, a nadležni su najavili bi radovi trebali biti okončani do kraja septembra.
Direktorica Zavoda za izgradnju Kantona Sarajevo Belma Barlov za Klix.ba je izjavila da su početkom ove sedmice angažovana dva nova izvođača - jedan za unutrašnje radove (završni sloj podne površine) i drugi za vanjsko uređenje.

Prema njenim riječima, rok za završetak radova je dva mjeseca, ali da će se nastojati da radovi budu završeni do 23. septembra. Nada se da će vremenski uslovi poslužiti izvođačima radova.

Istakla je da je riječ o specifičnim radovima, jer se na podnim površinama može raditi na temperaturi do 20 stepeni celzijusa uz uslov da nema padavina. Barlov je u aprilu ove godine za naš portal naglasila da će garaža, u naselju Dolac Malta, biti u javnom vlasništvu te da će njome vjerovatno upravljati preduzeće Rad.

Podsjećamo, izgradnja je počela u ljeto 2020. te je trebala biti završena do sredine novembra 2020. Tadašnji kantonalni premijer Mario Nenadić (SBB) je prilikom početka gradnja izjavio da će biti napravljena za manje od pet mjeseci. Nedugo nakon toga je gradnja zaustavljena te je periodično nastavljana.

Naša sagovornica je u aprilu kao jednu od ključnih prepreka istakla poskupljenje građevinskog materijala. Tada je procijenila da će dodatni trošak biti 300.000 KM. Kantonalna vlada je u julu 2020. potcrtala da je osigurala 4,4 miliona KM za gradnju garaže za 165 vozila, a da je Općina Novo Sarajevo ustupila zemljište vrijedno 1,5 miliona KM.