BiH
0

Komšić traži od Lajčaka da iskoristi svoje bonske ovlasti

Sarajevo-x.com
Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić uputio je pismo visokom predstavniku u BiH Miroslavu Lajčaku u kojem traži da visoki predstavnik iskoristi svoje bonske ovlasti i ukine član 17. Zakona o državljanstvu BiH. Komšić ističe u pismu da Parlament BiH duži vremenski period nije u stanju postići dogovor o ovom pitanju.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić uputio je pismo visokom predstavniku u BiH Miroslavu Lajčaku u kojem traži da visoki predstavnik iskoristi svoje bonske ovlasti i ukine član 17. Zakona o državljanstvu BiH, koji glasi ”Državljanstvo BiH gubi se dobrovoljnim sticanjem drugog državljanstva, ukoliko se ne određuje drugačije bilateralnim sporazumom zaključenim između BiH i te države koji je odobrila Parlamentarana skupština u skladu sa članom IV 4. d) Ustava”.

Predsjedavajući Komšić u pismu ističe da se ”pored svoga diskriminatorskog karaktera prema građanima BiH, koji žive izvan njenih granica, postojanje ovog člana skoro svakodnevno upotrebljava u dnevno-političke svrhe čime se nepotrebno podižu tenzije”, saopćeno je iz Ureda Predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Željke Komšića.

Komšić u pismu dodaje da Parlament BiH duži vremenski period nije u stanju postići dogovor o ovom pitanju, a da se stavljanjem van snage ovoga člana doprinosi ukidanju diskriminatorskog odnosa prema građanima BiH, koji žive van njenih granica, i smirivanju tenzija.