BiH
0

Komšić se susreo s predsjednikom Republike Poljske

FENA
Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić sastao se danas s predsjednikom Republike Poljske Lechom Kaczynskim, kojom prilikom je razgovarano o odnosu dvije zemlje, situaciji u regiji i pitanju statusa Kosova, saopćeno je iz Ureda predsjedavajućeg.
  • Proširenje Evropske unije mora se nastaviti, a Evropska unija i NATO, zbog specifičnosti BiH, moraju biti fleksibilniji prema BiH - istakao je Kaczynski. Predsjedavajući Komšić je izrazio očekivanje BiH da je na njenom putu ka evroatlanskim integracijama podrži prijateljska Poljska, što je Kaczynski i obećao.

U otvorenom i prijateljskom razgovoru, koji je trajao dvostruko duže od predviđenog, predsjedavajući Komšić je zahvalio narodu Poljske i za pomoć koju je ta zemlja pružala BiH, kako u ratnom periodu tako i u poslijeratnoj obnovi.

Sagovornici su se složili da BiH i Poljska nemaju otvorenih spornih pitanja te da je između dvije zemlje neophodno što prije poboljšati obim ekonomske saradnje u svim poljima.

Na kraju susreta predsjedavajući Komšić je pozvao poljskog predsjednika da naredne godine posjeti BiH što je Kaczynski sa zadovoljstvom i prihvatio.

                           ****

Predsjedavajući Komšić susreo se i sa Tadeuszom Mazowieckim, bivšim premijerom Republike Poljske i počasnim građaninom Grada Sarajeva.

U prijateljskom razgovoru dvojice sagovornika razmijenjena su mišljenja i ideje o perspektivama i razvoju situacije kako BiH tako i regiona.

                         *****

Predsjedavajući Komšić je uz najveće državne počasti položio vijenac na grob Neznanog junaka u Varšavi, obišao memorijalni muzej Varšavskog ustanka i upisao se u knjigu utisaka, saopćeno je.