Protiv sporazuma Čović-Lagumdžija
255

Komšić: Ne priznajem zaključke SDP-a koji se odnose na mene

Klix.ba
Foto: Arhiv/Almir Panjeta/Klix.ba
Foto: Arhiv/Almir Panjeta/Klix.ba
Nakon što je jučer napustio sjednicu Predsjedništva SDP-a, Željko Komšić je u kratkoj pisanoj izjavi za Federalnu televiziju pojasnio svoje razloge.

"Ne priznajem zaključke koji se odnose na mene i na Predsjedništvo BiH i preporučujem onome ko je vodio sjednicu Predsjedništva SDP-a kao i njegovim pravim ekspertima da napokon počnu čitati Ustav BiH, zakone i poslovnike, u ovom slučaju koji se odnose na Predsjedništvo BiH. Onda bi možda znali da Predsjedništvo BiH ne daje svoja mišljenja jednoj političkoj stranci. Ja sam protiv ovog ali i svih budućih sporazuma koji zadiru u građansku BiH i koji jedne vrednuju više od drugih", kazao je Komšić za FTV.

Ovakva Komšićeva reakcija uslijedila je nakon sporazuma SDP-a i HDZ-a o provođenju presude Evropskog suda za ljudska prava u Strassbourgu u slučaju "Sejdić i Finci" i ustavnim promjenama u BiH.

Iako je Damir Hadžić, član Predsjedništva SDP-a, prošle sedmice potvrdio kako članovi rukovodstva stranke kojoj pripada, znaju za sporazum između Dragana Čovića i Zlatka Lagumdžije, ispostavilo se kako to nije istina.

"Suštinski, ne slažem se sa ovim sporazumom", kazala je članica Predsjedništva SDP-a Besima Borić.