Žale zbog njegovog odlaska
0

"Željko Komšić više nije član SDP-a i to je njegova lična odluka"

FENA
Foto: N. G./Klix.ba
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Predsjedništvo Socijaldemokratske partije BiH (SDPBiH) na današnjoj sjednici u Sarajevu zaključilo je da je odluka Željka Komšića da prestaje biti član SDP-a BiH njegov lični čin, na koju niko iz ove partije nije mogao utjecati.

Predsjedništvo je konstatiralo da dosadašnji potpredsjednik SDP-a Željko Komšić više nije član ove partije, a na vlastiti zahtjev i putem pisane izjave kojom je predočio ličnu odluku.

Ovo je u izjavi datoj u pauzi sjednice saopćio predsjednik SDP-a BiH Zlatko Lagumdžija, izražavajući žaljenje zbog takvog razvoja događaja.

"Politički i partijski i prijateljski i ljudski žao mi je što je moj drug i moj prijatelj Željko Komšić to uradio", kazao je Lagumdžija, navodeći da mu neovisno o tome želi ličnu i porodičnu sreću i zdravlje, te da u budućoj privatnoj i političkoj karijeri uvijek može računati na njega (Lagumdžiju) i SDP kao organizaciju.

Lagumdžija je najavio da će SDPBiH u javnost izaći s dva dokumenta u kojima će biti sadržani hronologija i stavovi ove partije u vezi sa provedbom presude Suda u Strasbourgu u predmetu Sejdić i Finci.

Podsjetio je da je pozicija SDP-a u tom pogledu jasna, odnosno da podrazumjeva zalaganje za ravnopravnost svih građana i naroda, pojašnjavajući da je u aktuelnom omjeru političkih snaga provedba spomenute presude, odnosno riješenje koje se zagovara predstavlja korak naprijed, neophodan za transformaciju Bosne i Hercegovine u pravcu sticanja kandidatskog statusa u EU i pokretanja opsežnih reformi na unutarnjem planu.

Lagumdžija se kritički osvrnuo na politiku "sve, ili ništa", ocjenivši da je takva politika BiH i dovela u poziciju u kojoj jeste, navodeći da je 31. august rok do kojeg je, prema dogovoru iz Bruxellesa, nužno postići politički dogovor za implementaciju presude Sejdić i Finci.

Ponovio je da nema asimetričnih rješenja, niti novih izbornih jedinica koje bi bile uvod u stvaranje novih entiteta u BiH.

Lider SDP-a upozorio je na prijetnju kojoj se BiH izlaže, a koja u slučaju neprovođenja spomenute presude može značiti gubitak članstva u Vijeću Evrope, sa svim negativnim implikacijama takvog razvoja situacije.

Odgovarajući na brojna novinarska pitanja, Lagumdžija je odbacio medijske spekulacije o "burnoj" sjednici Predsjedništva SDP-a održanoj u petak, navodeći da je to bilo suočavanje argumenata, te ponavljajući da je ljudima u SDP-u žao što je Željko Komšić otišao, ali da ova partija mora ići dalje, te da je čekaju velike obaveze u vezi s nastupom na predstojećim lokalnim izborima.

Ocjenio je, također, da se istupanje Komšića iz SDP-a neće reflektirati na situaciju u Predsjedništvu BiH, budući da je jasan ustavni okvir u kojem ovaj organ vlasti djeluje.

Medijske spekulacije u vezi sa spomenutom sjednicom odbacio je i potpredsjednik SDP-a BiH Damir Hadžić, nazivajući ih monstroznim konstrukcijama, te konstatirajući "da u SDP-u nema raskola, da je jedinstvo ove partije sačuvano, odnosno da je SDP jednako snažan i nezaobilazan kohezioni faktor na planu očuvanja države Bosne i Hercegovine".

Predsjedništvo SDP-a BiH nastavlja zasjedanje, a u fokusu su pitanja u vezi s aktuelnom političkom situacijom u BiH.