Otvaraju bušotine
18

Kompanija iz višemilionske afere ipak počela obavljati posao na Rudniku soli u Tuzli

A. K.
Jedna od ranijih bušotina Rudnika soli u Tuzli (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Jedna od ranijih bušotina Rudnika soli u Tuzli (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Firma Mining & Drilling iz Gračanice, koja je prema stavu Tužilaštva TK akter u višemilionskoj aferi, počela je otvaranje istražno-eksploatacionih bušotina na ležištima kamene soli Tetima pod okriljem Rudnika soli u Tuzli, potvrđeno je za Klix.ba.
Kompanija Mining & Drilling iz Gračanice široj bh. javnosti postala je poznata kroz aferu u vezi s višemilionskim tenderom u Rudniku soli u Tuzli, a kako je to predstavljeno iz Tužilaštva Tuzlanskog kantona.

Naime, Rudnik soli 12. februara ove godine dodijelio je gračaničkoj firmi tender za bušenje i opremanje usmjerenih istražno-eksploatacionih bušotina u vrijednosti od 5,5 miliona maraka. Ugovor su potpisali tadašnji vršilac dužnosti direktora rudnika Aziz Čačković i Dženan Mujkić, prokurist u firmi Mining & Drilling.

Nekoliko dana kasnije pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), po naredbi Kantonalnog tužilaštva u Tuzli, uhapsili su državnog zastupnika i predsjednika Socijaldemokrata BiH Envera Bijedića, njegovog stranačkog kolegu Aziza Čačkovića, zaposlenike rudnika Amira Tursunovića i Amira Sušića te Dženana i Atifa Mujkića iz kompanije Mining & Drilling.

Naknadno je uhapšen i Enes Bešić, istražitelj Policijske uprave u Gračanici, kojeg su tužioci također doveli u vezu s ovim predmetom, u kojem se svi sumnjiče za učestvovanje u namještanju tendera, a za izabranu firmu su naveli da nije relevantna za obavljanje poslova koji su joj dodijeljeni.

Svi oni su veoma brzo pušteni na slobodu, a Rudnik soli u Tuzli je nastavio nesmetanio poslovanje. Između ostalog, za vršioca dužnosti direktora imenovan je Jasmin Isabegović, koji je za Klix.ba i potvrdio informaciju da je kompanija Mining & Drilling već uvedena u posao.

Inspekcija dala dozvolu

Kako saznajemo, pripremni radovi su završeni tokom aprila, izvršen je tehnički prijem rudarske opreme i postrojenja, a nakon što je federalna inspekcija izdala dozvolu za rad, te aktivnosti su započete 30. aprila ove godine.

"Oni trenutno buše prvu bušotinu po onom ugovoru koji je kompromitovan. Njegova realizacija je tek počela, imamo nadzor i vidjet ćemo kako će se dalje odvijati. Bušotine nose svoje rizike, a oni imaju rok za izvođenje radova do 31. decembra ove godine", kazao je Isabegović za Klix.ba.

Prema planu, na ležištima kamene soli Tetima bit će izbušeno osam bušotina, od čega je šest eksploatacionih, dok su dvije istražne.

Istaknuvši da je Rudnik soli u Tuzli u proteklim godinama zaostajao u ulaganjima, Isabegović je trenutni projekt u realizaciji ocijenio izuzetno značajnim, kako bi se nadoknadili propušteni investicijski ciklusi.

"Ovim projektom se to neće završiti, s obzirom na to da ima još mnogo drugog posla. Tek sam došao na mjesto direktora i pokušavamo pokrenuti procese kako bi rudnik bolje 'prodisao' i osigurao veće količine soli", dodao je Isabegović.

Zbog činjenice da je riječ o kompleksnom predmetu, iz Tužilaštva Tuzlanskog kantona nove poslovne momente, odnosno uvođenje za njih sporne kompanije u Rudniku soli u Tuzli, zasad nisu mogli komentarisati.

Rad nije zaustavljen

S druge strane, protekla dešavanja koja su vezana za tender, prema Isabegovićevim riječima, nisu prouzrokovala probleme rudniku u proizvodnom procesu.

"Procesi tužilaštva i suda nemaju veze s poslovanjem rudnika. On nastavlja raditi svoj posao onako kako može", potcrtao je aktuelni vršilac dužnosti direktora rudnika.

Sisecam soda iz Lukavca te Solana i Pannonica iz Tuzle najveći su komitenti Rudnika soli, prema kojima ovo preduzeće ispunjava sve obaveze.

"Također, napravili smo plan za sljedeće tri godine, a prema onome što su mi inžinjeri iz proizvodnje dostavili, mislim da neće biti nekih posebnih problema u vezi s tim. Rudnik je živa materija, jedno drugo vuče, tako da moramo pratiti situaciju i biti iznad svega u svakom trenutku", zaključio je Isabegović.

Rudnik soli Tuzla je u većinski državnom vlasništvu, tačnije 72,6 posto dionica je u vlasništvu Vlade Tuzlanskog kantona. Ostale dionice su u vlasništvu privatnih investitora.