BiH
0

Komisija podržala principe Prijedloga zakona o budžetu institucija BiH

FENA
Parlament BiH
Parlament BiH
Komisija za finansije i budžet Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH podržala je danas principe Prijedloga zakona o budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2012. godinu.

Tokom diskusije članovi komisije iznosili su različita mišljenja o predloženom budžetu, a većina ih je naglasila da nisu imali dovoljno vremena ni da ga detaljno pogledaju jer su ga kasno dobili.

Član komisije Salko Sokolović (SDA) je kazao da su članovi komisije iz SDA glasali protiv Nacrta budžeta.

„Globalni fiskalni okvir je vrlo važna stvar. Mi ga, kao poslanici, nemamo i u ovom momentu ne znamo po Globalnom fiskalnom okviru kolika je gornja granica zaduženja entiteta, jer ovako je ispalo da se entiteti mogu zaduživati koliko hoće, a onda će im država finansirati ta zaduženja i onda nećemo imati razvoj državnih institucija“, kazao je Sokolović.

Istaknuo je da misli da je to suština problema u ovome budžetu.

Također je kazao da budžet nije zakonit „zato što imamo izmjene i dopune Zakona o oružanim snagama BiH, imamo mogućnost da se u budžetu planiraju sredstva za penzioniranje vojnika. Ta sredstva također nisu planirana“.

„Dao sam primjedbu i vezano za sredstva koja se trebaju osigurati Ministarstvu izbjeglica i raseljenih osoba za kontribuciju šest miliona KM da bi se mogla preuzeti donatorska sredstva“, kazao je Sokolović.

Po meni je, dodao je, suštinski da znamo na koji se način entiteti zadužuju.

„Zato je Globalni fiskalni okvor veoma bitan i zato ga, vjerovatno poslanici nemaju i ne znamo u 2013., 2014. godini kolika je gornja granica zaduženja entiteta i hoće li nam se ponovo desiti ovo što imamo ove godine“, kazao je Sokolović.

Član komisije Anto Domazet (SDPBiH) je kazao da poređenja entitetskih budžeta i budžeta institucija BiH na tezi entiteti jačaju svoje budžete, a institucije BiH slabe svoj budžet nije utemeljena na empirjiskim pokazateljima.

Istaknuo je da je budžet institucija BiH budžet koji je u potpunosti pokriven, koji je uravnotežen i nema nikakvih deficita. S druge strane, budžeti entiteta su utemeljeni na deficitarnom finansiranju i to su stvari koje se teško mogu porediti.

„Prevažno je da BiH ima budžet, a ovaj prijedlog je toliko loš da ga je vrlo teško prihvatiti“, kazao je član komisije Niko Lozančić (HDZ BiH).

Svako od nas će, dodao je, morati dobro još „izvagati“ pa procijeniti da li podržati ovakav budžet za koji je rečeno da je restriktivan.

„Tvrdim da ovaj budžet jeste restriktivan, ali za 22.000 uposlenika u institucijama BiH, za uposlenike, namještenike i državne službenike. On nije restriktivan ni za jednog zastupnika, ni za jednog člana Vijeća ministara niti za jednog rukovodećeg čovjeka u institucijama BiH“, kazao je Lozančić.

Naglasio je da su članovi komisije prijedlog budžeta dobili 24 sata prije nego što ga razmatraju.

„To je obiman materijal i onoliko koliko se moglo na to brzo iščitavanje vidjeti, vidi se da u suštinskim rashodima, gdje je realno stalno upozoravano na rastrošnost, nema gotovo nikakvih ušteda“, kazao je Lozančić, dodajući da će trebati dobro vidjeti koliko je uopće moguće amandmanski popraviti ovakav budžet.

Predsjedništvo BiH utvrdilo je Prijedlog zakona o budžetu institucija i međunarodnih obaveza BiH za 2012. prema kome je iznos budžeta institucija BiH i međunarodnih obaveza utvrđen u iznosu od 1.394.928.000,00 KM, od čega je za finansiranje institucija BiH utvrđen iznos od 950.000.000,00 KM, a za otplatu vanjskog duga BiH 444.928.000,00 KM.

Komisija za finansije i budžet podržala je danas Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o reviziji institucija BiH, čiji je predlagač poslanica SBBBiH Ismeta Dervoz, s tri amandmana koja su podržana na sjednici komisije.