PSBiH
0

Komisija nastavlja rad na pripremi zakona o popisu stanovništva

SRNA
Komisija Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH za pripremu zakona o popisu stanovništva u BiH danas bi trebalo da nastavi sa usaglašavanjem o omogućavanju građanima da se izjašnjavaju o vjerskoj i nacionalnoj pripadnosti, te kojim jezikom govore.

"Svi članovi Komisije iz Republike Srpske i jedan dio iz Federacije FBiH nude varijantu da to bude na dobrovoljnoj osnovi, da građani mogu da se izjasne, ali i ne moraju ukoliko ne žele", rekao je Srni predsjedavajući Komisije Branko Dokić.

Prema njegovim riječima, drugo pitanje o kojem bi članovi Komisije trebalo da se usaglase jeste   mjesto gdje će se prikupljati podaci popisa - u Sarajevu ili Banjoj Luci, a to je čisto tehničko pitanje. 

Kada je riječ o dijaspori, Dokić  je naveo da je iz Brisela poručeno da dijaspora ne može uticati na ukupno stanovništvo BiH, a samim tim ne može učestvovati u ukupnoj etničkoj strukturi svake izborne jedinice, što su neke stranke iz FBiH tražile u prethodnom periodu. 

On je prošle sedmice izjavio da smatra da je došlo do političkog sazrijevanja u BiH i da ima naznaka da bi na sjednici Komisije mogao da bude postignut dogovor.    

Prema njegovim riječima, tom političkom sazrijevanju doprinijela su i upozorenja evropskih komesara za proširenje Štefana Filea i za ekonomska i monetarna pitanja Olija Rena, a da bi se došlo do dogovora dobru volju pokazala je i RS odgađanjem rasprave o popisu stanovništva samo u RS u Narodnoj skupštini dok se ne vidi da li će doći do dogovora na nivou BiH. 

"Mi moramo dostaviti izvještaj za narednu sjednicu Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH koja je zakazana za 25. maj. Da li će to moći da budu uvršteno u dnevni red zavisi od Kolegijuma doma. Mi ćemo u komisiji probati da naredne sedmice dođemo do usaglašenog prijedlog",  izjavio je Dokić i upozorio da zakon o popisu stanovništva mora biti usvojen prije godišnjih odmora, odnosno do kraja juna.