BiH
24

Kolo srpskih sestara "Kosovka djevojka" iz Tuzle pripremilo 1.500 vaskršnjih jaja

Piše: D. Brkić
(Foto: Darko Zabuš/Klix.ba)
Na Veliki petak članice Udruženja Kola srpskih sestara “Kosovka djevojka” iz Tuzle počele su s farbanjem vaskršnjih jaja.

Kao i ranijih godina vrijedne ruke pravoslavnih vjernica su išarale 1.500 vaskršnjih jaja koja će biti podijeljena vjernicima nakon nedjeljne liturgije, zatim djeci iz Doma bez roditeljskog staranja, štićenicima Doma penzionera i najtežim bolesnicima s UKC Tuzla.

“S malim zakašnjenjem smo dobile jaja i drugi materijal. Zbog toga ćemo farbanje jaja završiti u subotu i spremno dočekati naš veliki praznik”, kaže Lidija Golubović, predsjednica Kola srpskih sestara “Kosovka djevojka”.

Pravoslavni vjernici u Tuzli i Tuzlanskom kantonu s nestrpljenjem iščekuju veliki praznik.

“Iskreno se radujem Vaskrsu. U mojoj porodici su se u nekoliko posljednjih godina dogodile određene stvari tako da se iskreno veselim i radujem Vaskrsu”, kaže Lidija Golubović.

Očekuje se da će tuzlanska pravoslavna crkva biti ispunjena vjernicima, koji će nakon vaskršnje liturgije radost praznika dijeliti sa svojim najbližima.

Inače, jaja su se pripremala po tradicionalnoj recepturi. Kuhana su u vodi s varzilom u koju je dosipana sol i sirće kako ne bi pucala. Lidija Golubović nas je podsjetila kako Kolo srpskih sestara “Kosovka djevojka” u Tuzli djeluje više od 100 godina.

“Prvo takvo udruženje osnovano je 1902. godine u Beogradu, a prvo naredno je osnovano u Tuzli. Mi smo, po meni, i dio kulturne baštine Tuzle, a naše prethodnice su se odlučno suprostavljale austrougarskim vlastima nakon aneksije Bosne i Hercegovine”, kaže Golubovićeva.

Sutrašnju vaskršnju liturgiju predvodit će tuzlanski paroh Miloš Trišić.