Potvrđeno pisanje Klix.ba
49

Kolegijum NSRS-a donio odluku: Danas će se raspravljati o izbornom zakonu RS-a

A. L.
Foto: predsjednikrs.rs
Foto: predsjednikrs.rs
Kolegijum Narodne skupštine Republike Srpske odlučio je da će danas, kako je Klix.ba i najavio, po završetku 11. posebne sjednice započeti 12. posebna sjednica sa jednom tačkom predloženog dnevnog reda - Nacrt izbornog zakona.

"Zahtjev za održavanje sjednice i dnevni red podnijeli su, u skladu sa članom 170. stav 1 i članom 171. Poslovnika Narodne skupštine, narodni poslanici", saopšteno je iz NSRS.

Sjednici Kolegijuma prisustvovao je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, kao i predsjednik Srpske demokratske stranke Milan Miličević.

Podsjetimo, 11. posebna sjednica počela je danas u 11 sati, a nakon odluke visokog predstavnika Christiana Schmiodta da nametne tehničke izmjene Izbornog zakona.

Na sjednici je predsjednik RS-a Dodik zatražio od Parlamenta BiH da ugasi OHR, zabrani Službenom glasniku BiH da objavljuje akte stranaca i njihovih organizacija, a da se nakon toga na istoj sjednici donese Izborni zakon BiH sa tehničkim izmjenama koje bi se primjenjivale odmah.

"Predlažem da se razvlasti CIK kao paradržavni institut i da se na taj način stvari relaksiraju. Da Parlament potvrdi ustavno uređenje da jedino mjesto koje može donositi zakone na nivou BiH je Parlamentarna skupština. Da se utvrdi brzi put približavanja Evropskoj uniji. Da se donese deklaracija i potvrdi teritorijalni integritet BiH. Da se na sjednici proglase neprijateljima američki, britanski, njemački ambasador i Schmidt. Zabraniti im djelovanje i izbaciti ih iz Bosne i Hercegovine", kazao je Dodik.

Ukoliko se to ne desi, a kazao je da želi da vjeruje da će se bar jedna od ovih stvari desiti, predlaže da predstavnici iz Republike Srpske obustave djelovanje na nivou države.