SKB Mostar
0

Kod tri pacijenta uspješno zatvoren defekt u pregradi između pretklijetki srca

FENA
U angio-dvorani Klinike za unutarnje bolesti Sveučilišne kliničke bolnice (SKB) Mostar jučer je uspješno transkateterski (bez otvaranja prsnog koša) kod tri pacijenta zatvoren defekt u pregradi između pretklijetki srca.

Po riječima dječjeg kardiologa prim. dr.sc. Željka Rončevića, riječ je o jednoj urođenoj srčanoj mani, odnosno mani kod koje postoji jedan otvor u pregradi između lijeve i desne pretkomore.

Kod sve troje pacijenta mana nije otkrivena u djetinjstvu, već tek nedavno, ali nikada nije kasno da se uradi ovakav zahvat, kazao je Rončević.

Prednost je ovakve vrste zahvata, kako je kazao Rončević, u tome da se ne radi operacija, odnosno ne otvara se prsni koš, što bi se moralo uraditi u klasičnoj operaciji koja bi se radila na otvorenom srcu.

Ovakvi zahvati mogu se raditi na djeci od tri godine te odraslim osobama do oko šezdeset godina, a pacijenti odmah slijedeći dan nakon zahvata mogu ići kući. Zahtjev je i estetski dobar jer pacijenti nemaju nikakvih ožiljaka te mnogo kraće traje od klasične operacije.

"Mi imamo namjeru da ovakve zahtjeve radimo kontinuirano i otvoreni smo za pacijente iz cijele zemlje", kazao je Rončević te naglasio kako sve vrste srčanih mana ne mogu raditi na ovakav način.

Ovo je već treći put da se takav zahvat iz oblasti intervencijske kardiologije radi u SKB-a Mostar.

Prirođena srčana mana atrijalni septalni defekt (rupica u pregradi između lijeve i desne pretkomore) zatvara se tzv. "kišobranom" koji se kateterom ubaci u otvor i u potpunosti ga zatvori. Ranije su ovi defekti zatvarani operacijom na otvorenom srcu uz desetodnevnu hospitalizaciju.

"Kišobranom" je atrijalni septalni defekt uspješno zatvoren 36-godišnjaku iz Bihaća kao i 25-godišnjoj djevojci iz Travnika i djevojci iz Čapljine rođenoj 1991. godine. Zahvate su izveli prof. dr. sc. Vladimir Ahel, prim. mr. sc. Neven Čače i dr. Davorka Žagar iz KBC-a Rijeka te prim. dr. sc. Željko Rončević iz SKB-a Mostar, uz pomoć medicinskog osoblja angio dvorane Klinke za unutarnje bolesti.

Jedan od pacijenata Senad Kurtović iz Bihaća kazao je kako je imao rupicu na srcu koja mu je operacijom uspješno zatvorena. Dodao je da se nakon operacije osjeća odlično te da je prezadovoljan tretmanom koji je dobio u SKB-u Mostar.