BiH
189

Koalicija Prvi mart: Sav novac Domovine troši SDA

Piše: E. Mušinović
Koalicija Domovina tvrdi da je Stranka demokratske akcije protuzakonito prisvojila finansijska sredstva Domovine koja se već šest mjeseci uplaćuju na račun SDA. Riječ je o 19 hiljada i 800 KM mjesečnih primanja.
Salem Halilović (lijevo), Edin Ramić (u sredini), Sadik Ahmetović (desno)
Salem Halilović (lijevo), Edin Ramić (u sredini), Sadik Ahmetović (desno)

Koalicija Domovina je politički subjekt sastavljen od pet probosanskih političkih stranka, Stranke demokratske akcije, Demokratske fronte, Saveza za bolju budućnost, Stranke za Bosnu i Hercegovinu i Hrvatske stranke prava BiH.

Krajnji cilj Domovine bio je omogućavanje povratnicima u entitetu Republika Srpska da napokon imaju svoje zastupnike u entitetskom i državnom Parlamentu.

Iz Prvog marta nam je potvrđeno da je prilikom formiranja Domovine dokumentom koji su potpisali predsjednici pet političkih stranaka dogovorena preraspodjela pozicija nakon parlamentarnih izbora u BiH, te da je postignut dogovor da ostala prava, nadležnosti i obaveze, budu regulisani naknadnim sporazumima i dogovorima.

Na to se odnosio i dogovor vezan za preraspodjelu sredstava koja Domovina ostvaruje na osnovu učešća u Narodnoj skupštini Republike Srpske s obzirom na to da ova koalicija ima četiri poslanika u NSRS i to tri poslanika iz SDA i jednog iz Stranke za BiH. U skladu s tim Domovina ostvaruje mjesečni prihod iz budžeta od 19 hiljada i 800 KM mjesečno, što je na četverogodišnjem nivou blizu milion KM.

Iz Prvog marta ističu da u posljednje vrijeme sastancima Domovine, na kojim je bilo govora i o raspodjeli finansijskih sredstava, ne prisustvuju čelnici Stranke demokratske akcije, na čiji račun se uplaćuju sva sredstva namijenjena koaliciji Domovina.

"Na sastanku smo zaključili da se finansijska sredstva dijele na šest jednakih dijelova, odnosno političkim strankama i koaliciji Prvi mart, kojoj su sredstva potrebna kako bi nastavili programske aktivnosti za registraciju. Sve ono što Domovina dobija ide na račun SDA i troši se za njihove potrebe", rečeno nam je u Prvom martu.

Kazali su nam da je ovo već šesti mjesec da se sredstva koalicije Domovina uplaćuju na račun SDA koja odbija doći na sastanak Koalicije i napraviti sporazum sa ostalim političkim strankama.

Klub SDA jednostrano predao zahtjev u Ministarstvo finansija Republike Srpske

Salem Halilović, generalni sekretar Stranke za BiH, koji je u ime koalicije Domovina za vrijeme kampanje 2014. godine određen kao čovjek odgovoran za finansije, kazao je za Klix.ba kako je Domovina kod Centralne izborne komisije BiH registrovana kao politički subjekt.

"Prema Zakonu o finansiranju političkih stranaka u Republici Srpskoj, finansijska sredstva se dodjeljuju političkim subjektima koji su imali učešće na izborima. Presedan se desio kada je Klub SDA jednostrano predao zahtjev Ministarstvu finansija Republike Srpske da se sredstva počnu isplaćivati na račun SDA u Sarajevu. Protuzakonito je da se sredstva uplaćuju na SDA, a najveću grešku su napravili u Ministarstvu finansija RS s obzirom na to da su dozvolili da prođe takav zahtjev", rekao je Halilović.

On dodaje da koalicija Domovina ne dobija sredstva iz budžeta, te da sva sredstva prima Stranka demokratske akcije s kojom mjesecima pokušavaju zakazati sastanak.

"Nakon što su sredstva počela da liježu na njihov račun nijedan sastanak sa SDA mi nismo imali jer oni nisu htjeli doći, niti se pismeno očitovati", kazao je Halilović.

On ističe da ovaj skandal umanjuje dignitet jedne svijetle ideje, te da su kandidati SDA koji su isplivali na površinu u entitetu Republika Srpska zapravo kandidati Domovine, a ne samo Stranke demokratske akcije.

"Nismo htjeli potencirati priču, ali evo kada već govorimo, mi smo prije izbora pokazali dobru volju i rekli da sva sredstva za kampanju idu na račun SDA s obzirom na to da su bili parlamentarna stranka na nivou BiH. Ta sredstva su bila zajednička i trebala su biti raspoređena na kampanje svih pet stranaka. Do danas to nije učinjeno", rekao je Halilović.

Ramić: Donesena je odluka da se sredstva prebacuju na račun SDA

Edin Ramić, aktuelni ministar raseljenih osoba i izbjeglica FBiH iz Stranke demokratske akcije, potvrdio je za Klix.ba da se sredstva uplaćuju na račun Stranke demokratske akcije.

"Postoji niz pitanja koja su definisana i koja predstavljaju jedan zajednički dokument. Ne možete izdvojiti jedno pitanje i tretirati ga zasebno. Ako tretirate raspodjelu pozicija za to ste trebali imati rezultat, ali tog rezultata nema. Ako se tretira raspored sredstava onda Domovinu predstavlja klub poslanika u Narodnoj skupštini Republike Srpske (NSRS). Dok sam ja bio u NSRS i Adil Osmanović kao predsjedavajući Kluba, donesena je odluka da se sredstva prebacuju na račun SDA, jer jedino je SDA bila na neki način tretirana i ranijom podrškom od Vlade RS zato što je participirala u NSRS. Kasnije je ostalo da se dalje dogovara sa subjektima, a u kojoj su fazi razgovori i dogovori, ja ne znam", rekao je Ramić.

Ramić je kazao da ono što sve vrijeme opterećuje rad Kluba jeste što nemaju reprezentativne predstavnike stranaka u organima Domovine.

"Imate ljude koji imaju određeni stav, ali u samom klubu Domovine nisu predstavljeni jer nisu imali nikakav rezultat. Ako napravite Domovinu s namjerom da osvojite deset, a osvojite pet mandata, onda je jasno da taj projekt nije uspio u mjeri u kojoj se očekivalo", rekao je Ramić.

Sadik Ahmetović, zastupnik Stranke demokratske akcije u Parlamentu BiH, kazao je za Klix.ba da mu je nepoznata informacija da se sredstva namijenjena koaliciji Domovina uplaćuju na račun SDA, ali da smatra kako to nije uredu ukoliko je informacija tačna.

"Mislim da je to trebao biti dio sporazuma između stranaka. Ako je tačno da se sredstva uplaćuju na račun SDA, onda to nije uredu jer time se zatvaraju prilike za saradnju u narednom periodu", smatra Ahmetović.

Emir Suljagić (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Emir Suljagić (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)

Bivši koordinator Koalicije Prvi mart i član predsjedništva Demokratske fronte Emir Suljagić, kazao je da je od novca mnogo važniji odnos prema drugim članicama koalicije i sporazumu koji je potpisan.

"Što se nas u DF-u tiče, mi ćemo inicirati održavanje sastanka članica koalicije Domovina i razmotriti naše sljedeće korake, uključujući i raskidanje koalicionog sporazuma. Ukoliko je SDA spremna staviti markicu s cijenom na političku budućnost građana nesrpske nacionalnosti u entitetu RS, a čini se da jeste, mi ne želimo preuzeti odgovornost za ono čemu to neupitno vodi", rekao je Suljagić.