BiH
0

Koalicija Jednakost: Otvoreno pismo ministru Damiru Hadžiću

Piše: A. P.
Koalicija Jednakost ovim otvorenim obraćanjem Damiru Hadžiću, ministru saobraćaja i komunikacija BiH, želi da izrazi izuzetnu zabrinutost njegovim nedavnim izjavama, te da upozori da ovakvim svojim djelovanjem predstavnici vlasti dovode u pitanje integritet cijelog popisnog procesa.

"Osim ovoga, upozoravamo gospodina Hadžića da je ovdje riječ o popisu, koji je po prirodi statistički proces i ima svoja pravila, a ne politički proces poput izbora, na koje nas je ova izjava mnogo više podsjetila", navode u saopćenju za javnost.

Koalicija Jednakost je najviše zabrinuta ministrovim izjavama o načinu postavljanja pitanja na popisu, načinu obrade i objavljivanja podataka, te nespretnom izjavom o "rasipanju glasova" na popisu. Ovakve izjave, osim što pokazuju koliko su jaki politički utjecaji na rad naših institucija, u velikoj mjeri čine upitnom i kompetentnost za implementaciju popisnog procesa.

Naglašavamo da je jedini prihvatljiv model u kojem će način postavljanja pitanja biti potpuno otvoren, te ponavljamo da je neprihvatljivo da popisivači čitaju modalitete odgovora građanima/kama, budući da bi se samim tim radilo o zatvorenom, a ne otvorenom obliku pitanja. U slučaju da takva opcija ostane kao mogućnost, Koalicija Jednakost će, kao što je ranije naglašavala, pozvati na popularni bojkot popisa.

"U pogledu, kako ministar nesretno ili nespretno kaže, 'rasipanja glasova', neprihvatljivo je da u bilo kakvoj statistici svaki odgovor ne bude zabilježen i brojan upravo onako kako je naveden od strane građanina/ke. U svakom drugom slučaju, to bi bio otvoren napad na slobodu izjašnjavanja, te bi apsolutno ugrozio integritet popisa i popisnog procesa. Naglašavamo da preporuka EUROSTAT-a i međunarodne posmatračke misije po ovom pitanju govori da 'ako ispitanici odluče da odgovore na pitanje 24 o etnicitetu/nacionalnosti, moraju znati da, u skladu sa međunarodnim standardima, mogu slobodno izraziti kako sami sebe vide - bilo kao pripadnike etničke grupe, samoidentifikovane grupe, regionalnih i lokalnih grupa ili grupa koje se ne smatraju etničkim, poput, recimo, religioznih grupa, grupa baziranih na nacionalnosti u smislu državljanstva/građanstva, itd.' Pitamo se da li su ove izjave ministra Hadžića samo plod nerazumijevanja popisnog procesa ili političkih pritisaka kojima je ministar možda izložen. Koalicija Jednakost je više puta u posljednja dva mjeseca tražila sastanak sa ministrom Hadžićem, ali nam ni na jedan od upita nije odgovorio, te iz ovoga možemo zaključiti da očito ministru nije stalo do mišljenja civilnog društva, kao ni do međunarodnih standarda i ljudskih prava u cijelom procesu. A, s obzirom da u svojoj izjavi govori o 'rasipanju i sabiranju glasova', spajanju rezultata, kao i utjecaju na popisni proces kroz sugestije ispitanicima, moramo da se upitamo da li se ovdje radi o izborima ili o popisu", ističu iz Koalicije Jednakost.

Koalicija Jednakost, nakon ovakvih izjava, izražava duboku zabrinutost za integritet cijelog procesa, te mislimo kako postoje velike šanse da će popisni rezultati po ovom pitanju biti nepouzdani i manipulirani, a cijeli proces doveden u pitanje. Imajući ovo na umu, Koalicija Jednakost poziva građane i građanke BiH da dobro razmisle o integritetu popisa i svojih odgovora, te podsjećamo da, ukoliko se ne osjećaju sigurno, imaju pravo da odbiju izjašnjavanje o svim "osjetljivim" pitanjima. Također, predstavnicima vlasti uključenim u ovaj proces poručujemo da moraju prestati sa manipulativnim i nekompetentnim izjavama, jer sa takvim stavovima dovode popis u pitanje i smanjuju šanse da predstavnici EUROSTAT-a i međunarodne posmatračke misije u maju daju "zeleno svjetlo" za provođenje popisa, istaknuto je u saopćenju za javnost.