Polomljene lipe, klupe, ploče
0

FOTO / Ko uništava Aleju ambasadora?

Sarajevo-x.com
Aleja ambasadora, u kojoj je u petak 102. lipu zasadio ambasador Republike Grčke u BiH Procopios D. Mantzouranis, ponovo se našla na meti vandala, koji su naredne noći nanijeli veliku štetu ovom popularnom šetalištu.

Prema riječima Ibrahima Divovića, predsjednika Udruženja RVI Stari Grad, zaduženog za održavanje Aleje ambasadora, uoči sadnje 102. lipe primijećene su velike štete: 23. novembra su polomljene dvije lipe, 25/26. novembar polomljene su još dvije, a 26. novembra još jedna, oštećeno je pet klupa, a čak 10 kanti za otpatke bačeno je u Miljacku.

No, vandali se nisu na ovome zaustavili. U noći sa subote na nedjelju polomljeno je još 16 lipa, tako da je ukupan broj uništenih stabala 21. Osim toga uništene su dvije ploče sa imenima ambasadora, a čak je i polomljena oplata koja je pripremljena za betoniranje podzida na kojem stoje ploče sa imenima ambasadora.
Ovo nije prvi put da se uništava Aleja ambasadora i na to se konstantno upozorava. Ukupno je, u posljednjih nekoliko mjeseci uništeno 30 lipa, i toliko ih je potrebno zamijeniti. Sa pripadnicima PS Stari Grad ranije je dogovoreno da se "pojačaju" policijske patrole Alejom, no to nije urodilo plodom. Imajući u vidu da je cijena jedne lipe 120 KM, dok je cijena ploče sa imenima ambasadora 500 KM, lako se dolazi do računice da su štete u Aleji izuzetno velike. Postavlja se pitanje: Ko uništava Aleju ambasadora i koji je motiv za to?

Danas bi se trebao održati sastanak između načelnika Općine Stari Grad Ibrahima Hadžibajrića i komandira PS Stari Grad Sejfe Šehovića na kojem bi se trebalo dogovoriti konačno i najbolje rješenje, saopćeno je iz Općine Stari Grad.