BiH
27

Ko su sve počasni građani Sarajeva: Ambasadori, novinari, naučnici i humanitarci

Piše: N. Novalić
Foto: Nedim Grabovica
Foto: Nedim Grabovica
Od 2000. do danas Sarajevo je titulom Počasnog građanina počastilo ukupno 33 osobe. Među njima najviše je ambasadora, konzula, novinara, aktivista...

Među prvima koji su ponijeli ovu titulu je i Valentin Inzko, koji je 2000. godine, kada je proglašen počasnim građaninom, bio austrijski ambasador u BiH. Iste godine titulu su ponijeli prvi američki ambasador u BiH Viktor Jackovich, novinarka CNN-a Christine Amanpour, zagrebački intelektualac i izdavač Nenad Popović, veliki prijatelj BiH Jean-Claude Carreau te predsjednik Islamske banke za Razvoj Ahmad Mohamed Ali.

Sljedeće godine su kao počasni građani proglašeni Arend d. Lubbers, rektor Grand Valley Univerziteta, ambasador SAD-a u BiH Thomas Miller, te ambasador Egipta u BiH Salah Riyad el-Ashry.

U 2002. su za počasne građane proglašeni Wolfgang Benedek, profesor Franzens Univerziteta u Gracu i Tadeusz Mazowiecki, koji je nakon genocida u Srebrenici podnio ostavku na mjesto Specijalnog izvjestioca UN-a za ljudska prava na području bivše Jugoslavije.

Ambasador Turske u BiH Sükrü Tufan jedini je 2003. proglašen za počasnog građanina, a naredne tri godine niko nije ponio ovo priznanje.

Tek 2006. priznanje je uručeno talijanskom tenoru Luccianu Pavarottiju, aktivistkinji Nataši Kandić i Ottu von Habsburgu.

Nakon jednogodišnje pauze, priznanje je 2008. uručeno Ahmetu Kemalu Baysaku, počasnom konzulu BiH u Turskoj, rukovodiocu Odjeljenja za njegovanje gradskih partnerstava u pobratimskom gradu Friedrichshafenu Klausu Klothu i arhitekti Renzu Pianu. Iste godine počasnim građaninom proglašen je i katalonski političar Pasqual Maragall i Mira.

Američki režiser Bill Carter, gradonačelnik Venecije Massimo Cacciari i počasni konzul BiH u Konji Erçan Uslu počasnim građanima proglašeni su 2009.

U 2010. počasnim građanima proglašeni su aktivistkinja Sonja Biserko, katalonski sportista Juan Maria Tintore, novinar Petar Luković i Francis Bueb koji je u Sarajevu osnovao kulturni centar Andre Malraux.

Bivši francuski predsjednik Jacques Chirac proglašen je počasnim građaninom 2011. godine, a 2012. nikome nije dodijeljeno ovo priznanje.

U 2013. počasnim građanima proglašeni su hrvatski kompozitor, gitarist i aranžer Đelo Jusić, francuski filozof Bernard-Henri Levy te pisac i dopisni član ANU BiH Predrag Matvejević.

Prošle godine je priznanje počasnog građanina Sarajeva uručeno samo Tilmanu Zulchu, osnivaču i doživotnom predsjedniku Društva za ugrožene narode.

Konačno, prije nekoliko dana za počasne građane proglašeni su Manel Vila, uposlenik Gradske uprave Barcelone i promotor fondacije “District 11 - city to city” i novinarka i književnica Florence Hartmann.