Surova svakodnevnica
1

Ko može zaustaviti bahatost sarajevskih taksista?

Piše: A. Kovač
Foto: Sarajevo-x.com
Foto: Sarajevo-x.com
Građani Sarajeva se konstantno žale na usluge taksista firme "Sarajevo taxi“ i to od toga da taksisti ne pale taksimetar, naplaćuju duplo više cijene pojedinim putnicima, naplaćuju prtljag, te da odbijaju da voze građane ako su u pitanju kraće relacije. No, taksisti se ipak ne mogu ponašati kako žele jer sankcije koje im prijete, ako se ulože žalbe na njihov rad, stvari bi mogle promijeniti.

Nerijetko građani o svojim negativnim iskustvima pišu i na forumu portala Sarajevo-x.com.

Tako je i prije nekoliko dana jedan od posjetitelja foruma napisao svoje negativno iskustvo.

Prema njegovim riječima u vozilo firme "Sarajevo taxi“ sjeo je u krugu sarajevske autobuske stanice. Na zahtjev taksiste ruksak je morao staviti u gepek u kojem se nalazila prljava guma, alat, krpa...

Taksista nakon kretanja, prema pisanju posjetitelja foruma, nije upalio taksimetar. Nakon što je upozorio taksistu da nije upalio taksimetar, taksista mu je odgovorio "svejedno je“.

"Na to sam mu odgovorio "za petaka taman“, na što je taksista meni odgovorio "ma kakvog petaka, i odmah upalio taksimetar", napisao je posjetitelj foruma.

Nakon što su stigli na traženu lokaciju, taksimetar je pokazao 4.80 KM, te je posjetitelj taksisti kazao "vidiš da sam dobro ocijenio“. Taksista mu je na to odgovorio "pet i dvije marke za prtljag je sedam maraka".

"Rekao sam nema šanse, možeš naplatit samo pet maraka i to je sve. Vozilo Vam je u raspadnutom stanju, prljavo da prljavije ne može biti, ruksak nije uopće morao biti u gepeku. Ukoliko ne želite da naplatite da zovem saobraćajnu inspekciju ili Vi zovite policiju? Na to će on meni "jedi g...., uze cenera, vrati petaka i ode“ napisao je posjetitelj na forumu portala Sarajevo-x.com.

U Udruženju "Sarajevo taxi“ kažu da taksisti moraju upaliti taksimetar za svaku vožnju, da ne smiju odbijati vožnje na kraće relacije i da postoji cjenovnik po kojem moraju svi taksisti naplaćivati usluge.

"Polazna cijena je 1,50 KM, vožnja je jednu konvertibilnu marku po kilometru, dok je sat vremena čekanja deset maraka. Za prtljag taksisti naplaćuju cijenu po dogovoru sa putnicima. Praznikom i nedjeljom cijene su iste kao i radnim danima“, kazala je u izjavi za Sarajevo-x.com Alma Subašić, uposlenica Udruženja "Sarajevo taxi“.

Prema njenim riječima, građani svaki incident mogu prijaviti Udruženju, a Udruženje može poduzeti mjere poput isključenja taksiste sa radio sistema, premještaja na drugo stajalište ili, pak, naplatiti novčanu kaznu.

"Također, teže povrede prijavljujemo nadležnim inspekcijama i možemo zatražiti da se taksisti oduzme licenca. Međutim, problem je što kada pozovemo građane da potvrde izjavu koju su dali našem Udruženju, oni se povlače i mi onda ne možemo ništa poduzeti“, kazala je Subašićeva.

Dragan Soldo, glavni federalni saobraćajni inspektor, u izjavi za Sarajevo-x.com kazao je da su po pitanju taksista nadležne kantonalne inspekcije.

"Građani svaki problem sa taksistima mogu prijaviti inspekciji, a po novom zakonu i policajacu, koji može izdati prekršajni nalog taksisti. Ako taksista ima nekoliko prijava može mu se oduzeti i licenca “, kazao je Soldo.