BiH
32

Ko će biti na čelu Vijeća ministara BiH: Osmanović, Sarajlić, Kozarić...?

Piše: E. G.
U javnosti se proteklih dana spominju mnoga imena potencijalnih kandidata za mandatara državne vlade. Kako je to već poznato, ova pozicija pripada bošnjačkom narodu u narednom mandatu, a mandatara će najvjerovatnije predlagati izborni pobjednik SDA.

Ime Asima Sarajlića se odavno spominje kao mogućeg predsjedavajućeg Vijeća ministara, zatim u posljednje vrijeme i Adila Osmanovića, aktuelnog ministra u Vladi FBiH, za šta postoji mala vjerovatnoća, a nagađalo se čak i to da je "u igri" bio i Nedžad Branković, bivši premijer FBiH, kao i Denis Zvizdić, predsjednik Kantonalnog odbora SDA Sarajevo, bivši premijer Vlade KS i bivši prvi čovjek Federalnog parlamenta.

Među onima koje bi SDA mogla predložiti spominje se i aktuelni guverner Centralne banke BiH Kemal Kozarić.

U SDA uvjeravaju da o imenima još uvijek nisu razgovarali i odlučivali. Generalni sekretar ove stranke Amir Zukić za Klix.ba je izjavio kako neki od onih čija imena se spominju u medijima vode vlastitu PR kampanju za poziciju predsjedavajućeg Vijeća ministara.

"To što se spominje je i lični marketing nekih kandidata. Niti o jednom imenu mi nismo govorili. Ovi o čijim imenima se ovih dana spekuliše, naročiti oni koji nisu u organima i forumima stranke, oni vode vlastitu promociju. Mi smo utvrdili programske ciljeve i treba da dogovorimo s kim će se praviti koalicije, pa onda pozicije da se dogovore, a onda tek dolaze na red imena", kazao je Zukić.

Međutim, dodaje da će mandatar biti neko iz rukovodstva SDA, "moguće je da to bude i Sarajlić ili bilo ko drugi.

"O Kemalu Kozariću nismo razgovarali", dodao je.

Kada su u pitanju ministarske fotelje, o tome je još prerano govoriti, ali su izborni pobjednici i iz reda srpskog i hrvatskog naroda najavili da žele svog čovjeka na poziciji ministra Vanjskih poslova, pa se očekuje da će to biti ili neko iz HDZ-a ili Željka Cvijanović.