Nekonvencionalan umjetnik
0

Književna i kulturna scena zatečene smrću Ibrišimovića

FENA
Smrt zatekla mnoge (Foto: Edin Puzić/Sarajevo-x.com)
Smrt zatekla mnoge (Foto: Edin Puzić/Sarajevo-x.com)
Predstavnici književne i uopće kulturne scene u BiH zatečeni su iznenadnom smrću književnika Nedžada Ibrišimovića, uz jednoglasnu ocjenu da je stvaralački bh. prostor ostao upražnjen za veliku ličnost.

Direktor Internacionalnog teatarskog festivala MESS i reditelj Dino Mustafić istaknuo je za Fenu da je Ibrišimović bio nekonvencionalan umjetnik, te da je uvijek išao ispred svog vremena.

"Možemo da kažemo da je bio avangardan umjetnik. Siguran sam da i u ovakvim slučajevima ne bi volio isprazna ritualna izricanja, jer se nema šta reći kada odu umjetnici koji su obilježili svoju epohu, i koji su se sasvim sigurno upisali u istoriju umjetnosti BiH", kazao je on.

Mustafić naziva Ibrišimovića svestranim i umjetnikom po svom svjetonazoru, a po tome kako je doživljavao svijet bio je osobenog stila.

"Mogu slobodno da kažem da je bio neponovljiv i originalan, onakav kakvog su ga prepoznavali i van BiH. Sigurno da je ovo za bh. umjetnost jedan od najvećih gubitaka u postratnoj BiH", zaključio je Mustafić.

Književnik Hadžem Hajdarević šokiran je, iznenađen i rastužen iznenadnom smrću Ibrišimovića.

"Vrlo je teško praviti bilo kakve komparacije, ali mislim da je bio najznačajniji književni stvaralac na području BiH. Utoliko i njegova porodica i svi mi zajedno gubimo jednu važnu ličnost u književnom životu BiH", mišljenja je Hajdarević.

Književnik Mile Stojić Ibrišimovića naziva jednim od najznačajnijih bh. umjetnika poslije Dugog svjetskog rata, navodeći da je slijedio liniju tradicionalne bh. književnosti, te da će njegov trag u savremenosti ostati apsolutno neizbrisiv.

Član Odjeljenja za umjetnost Akademije nauka i umjetnosti BiH, čiji je član bio i Ibrišimović, fra Perica Vidić smatra da je ovo Odjeljenje, ali i cijela Akademija, pa i BiH izgubila vrlo kvalitetnog, poznatog i velikog umjetnika.

Komemoracija Nedžadu Ibrišimoviću bit će održana u utorak, 20. septembra na ANU BiH.