BiH
51

Klix.ba sa saobraćajnom patrolom: Novi zakon ima pozitivne efekte, vozači oprezniji

Klix.ba
(Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Zakon o osnovama sigurnosti saobraćaja na putevima u BiH stupio je na snagu 15. februara, a prema podacima saobraćajne policije MUP-a KS, učesnici u saobraćaju su mnogo oprezniji.

Ekipa portala Klix.ba izašla je na teren s policijskom patrolom, tzv. presretačima koji su zaustavili jednog vozača i kaznili ga zbog neadekvatnog prestrojavanja i ometanja drugih u saobraćaju. Visina novčane kazne je 50 KM.

U razgovoru sa saobraćajnim policajcima saznajemo kako su vozači ranije činili različite prekršaje, ali da sada više obraćaju pažnju.

"Primijetili smo da vozači mnogo više paze, pogotovo kada je riječ o vezanju sigurnosnog pojasa te prekoračenju brzine. Mislimo da će se broj prekršaja još smanjiti i da je novi zakon urodio plodom, čemu su doprinijeli i mediji koji su pisali o visinama novčanih kazni za prekršaje", rekli su nam policijski službenici.

Kazali su kako se policijski službenici trude da za manje prekršaje izdaju minimalnu kaznu predviđenu zakonom, ali kada vozač odbija primiti kaznu od policijskih službenika, slučaj ide na sud koji može izreći i veću kaznu prema zakonu.

"Nadamo se da ćemo sada imati manje posla, odnosno da će vozači poštovati zakon radi svoje sigurnosti i sigurnosti drugih učesnika u saobraćaju", rekli su.

Prema izmjenama Zakona o osnovama sigurnosti saobraćaja na putevima u BiH o kojima smo ranije pisali, za korištenje mobilnog telefona ili drugih audio i videouređaja tokom vožnje predviđene su kazne u rasponu od 100 do 300 KM. Također će biti kažnjavani biciklisti i pješaci koji korištenjem telefona ili slušalica budu ugrožavali sigurnost u saobraćaju, a predviđena kazna je 40 KM.