BiH
21

Klaunovi doktori i u 2015. godini donose osmijehe na lica bolesne djece

Piše: L. Č.
(Foto: Klix.ba)
Uspješno je realizirana akcija "Donesite i vi osmijeh u bolnice", kojom je prikupljeno ukupno 10.944,63 KM.

Ovaj novac, koji su prikupile kompanije Henkel i Konzum će biti doniran udruzi "Crveni nosovi" iz Hrvatske, tzv. klaunovima doktorima u cilju podrške njihovom radu s djecom koja se liječe u bolnicama.

Crveni nosovi – Klaunovi doktori je udruženje koje koristi humor kao terapeutsko sredstvo, pružajući psihosocijalnu podršku ljudima koji su bolesni i pate.

Klaunovi doktori su posebno educirani profesionalci (glumci, muzičari i zabavljači) koji svojim klauno-terapijskim djelovanjem pomažu bolesnoj djeci i roditeljima da se lakše nose sa stresom uzrokovanim bolešću i boravkom u bolnici. Trenutno u ovom udruženju djeluje 13 klaunova doktora.

Zahvaljujući ovoj akciji, klaunovi doktori će pet puta tokom 2015. godine posjetiti Pedijatrijsku kliniku Sarajevo i povećati redovne posjete dječijim odjelima Kliničko bolničkog centra Zagreb - Rebro. Klaunovi doktori u Hrvatskoj djeluju od 2010. godine. Posjete BiH su počeli prije dvije godine, a od tada su posjetili Dječiji dom Egipat, SOS Dječije selo Sarajevo, te u junu ove godine poplavljena područja Orašje, Odžak i Gornju Slatinu, te kroz ove posjete nasmijali ukupno 500 djece.

"Klaunovi donesu svijet igre u bolesničku sobu, a igra je jezik koji djeca razumiju i koji možda ne očekuju u bolnici. Na njihova lica donose osmijeh, što je bitno i za roditelje - kad se dijete smije, onda roditelj vidi sretno dijete, vidi nadu i to je nevjerovatno. Vidi se promjena iz jedne apatije, tuge i nemoći u nadu i zadovoljstvo... to su trajne vrijednosti", kazala je na današnjoj konferenciji za medije održanoj na Pedijatrijskoj klinici u Sarajevu Mladenka Majerić, izvršna direktorica udruženja Crveni nosovi.