BiH
105

Klanjana dženaza za 36 zvorničkih šehida, traga se za još blizu 750

Piše: D. Brkić
(Foto: Darko Zabuš/Klix.ba)
Tuzlanski muftija Vahid ef. Fazlović predvodio je 17. kolektivnu dženazu na šehidskom mezarju u Gornjoj Kalesiji gdje je svoj vječni smiraj, pored 711 ranije pokopanih, pronašlo još 36 šehida sa područja zvorničke općine.

Samo njih 10 pokopano je sa imenom i prezimenom, dok je 26 u kabur spušteno sa oznakom N.N., jer nije bilo članova porodice ili bližih srodnika koji su mogli dati uzorak krvi za DNK analizu.

Posmrtni ostaci danas pokopanih zvorničkih šehida pronađeni su u više masovnih stratišta.

"Ovo nisu obične brojke, ovo su ugašeni životi", rečeno je prije početka klanjanja dženaza-namaza.

Potpredsjednik entitea RS Ramiz Salkić izjavio je kako još uvijek postoje osobe koji poriču zločine i negiraju genocid.

"Mi moramo pronaći zločince po imenu i prezimenu kako bismo personalizirali zločine, a ne odgovornost pripisivali cijelom narodu. Naša poruka je pravda, mir i tolerancija. Znamo da živimo u vremenu nepravde zato moramo podsjećati, opominjati i nikad zaboraviti počinjene zločine", kaže Ramiz Salkić.

Vijence i cvijeće zvorničkim šehidima položile su i aktivistice Udruženja Žene u crnom iz Beograda koje je predvodila Staša Zajević.

"Veoma dramatično je da se odnos prema porodicama žrtava u regiji ne mijenja. Svijest pojedinaca teško se mijenja i to se događa najčešće iz koristoljublja. Ukoliko nema poruka države preko svojih institucija, onda je teško očekivati da će obični ljudi, koji su pritisnuti ekonomskim problemima, brinuti o tome, iako ima i pozitivnih primjera", kaže Staša Zajević.

Zločine u zvorničkoj opštini, kako je istaknuto prije klanjanja dženaza-namaza, počinili su pripadnici Vojske RS, policije, JNA i paravojnih jedinica iz Srbije te pojedine komšije srpske nacionalnosti sa kojima se preživjeli članovi porodica i danas susreću oči u oči.

Na Šehidskom mezarju u Kalesiji danas su vječni smiraj pronašli: Salih Selimović, Samir Mustafić, Šaban Mustafić, Nuko Hasanović, Alija Hrustanović, Feriz Kajić, Senad Ahmetović, Beriz Ahmetović, Himzudin Alić i Izet Memić. Vječni smiraj pronašlo je 747 žrtava, a za još blizu 750 ih se i 23 godine nakon zločina traga.