BiH
31

Kišno proljeće: U narednim danima toplo, ali uz naoblačenje i lokalne pljuskove

Klix.ba
Foto: Klix.ba/Arhiv
Foto: Klix.ba/Arhiv
Druga polovina mjeseca aprila bit će obilježena nestabilnim vremenom i povremenim kišnim periodima, a za sutrašnji dan, 18. april, najavljen je žuti meteoalarm za područje čitave Bosne i Hercegovine.

Danas se u Bosni i Hercegovini u drugoj polovini dana očekuje naoblačenje sa zapada, uz slabu kišu i lokalne pljuskove. Najviša dnevna temperatura zraka će biti između 16 i 23 °C.

U Sarajevu će do naoblačenja doći već prijepodne, kada može pasti malo kiše. Najviša dnevna temperatura zraka će biti oko 20 °C.

U subotu, 18. aprila, očekuje nas oblačno vrijeme sa kišom, a na planinama će padati i snijeg, te je za područje čitave BiH najavljen žuti meteoalarm. Najniža jutarnja temperatura zraka će biti većinom između 6 i 11, na jugu od 9 do 13 °C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom će biti između 10 do 15, na jugu Hercegovine do 19 °C.

U nedjelju, 19. aprila, nastavlja se oblačno vrijeme. Prije podne kiša se očekuje u Hercegovini, zapadnim, centralnim i istočnim područjima Bosne, a na planinama će padati i slab snijeg. Najniža jutarnja temperatura zraka će biti između – 1 i 4 °C, na jugu Hercegovine od 5 do 9 °C. Najviša dnevna temperatura zraka će biti između 7 i 13 °C, na jugu Hercegovine od 13 do 17 °C.

Do razvedravanja će doći tek u noći sa nedjelje na ponedjeljak. U ponedjeljak, 20. aprila, u Bosni i Hercegovini će prije podne biti pretežno sunčano. Poslije podne se očekuje naoblačenje sa sjevera koje će u Bosni usloviti slabu kišu, na planinama i slab snijeg. Najniža jutarnja temperatura zraka će biti između – 3 i 3 °C, na jugu Hercegovine od 4 do 9. Najviša dnevna temperatura će biti između 10 i 15, na jugu od 16 do 20 °C.