O Trgovskoj gori
12

Kešo: Ako nuklearni otpad nije opasan neka ga Plenković deponuje blizu Banskih dvora

S. M.
Safet Kešo (Foto: T. S./Klix.ba)
Safet Kešo (Foto: T. S./Klix.ba)
Zastupnik SDA u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Safet Kešo prokomentarisao je tvrdnju hrvatskog premijera Andreja Plenkovića da je odlaganje nuklearnog otpada na Trgovskoj gori praktično bezopasno.

Kešo tvrdi da Plenković vrijeđa inteligenciju kako svojim, tako i građanima BiH, da je nuklearni otpad bezopasan, te da, još gore od toga, otvoreno poručuje da Hrvatska ne odustaje od odlaganja otpada na Trgovskoj gori, čime upotpunosti zanemaruje upozorenja i stavove iz BiH.

"Ako je tako kako tvrdi Plenković, da nuklearni otpad koji se planira deponovati na Trgovskoj gori nije opasan, da neko može stajati 365 dana, 24 sata dnevno ispred zida tog odlagališta i da se ne primi nikakvo zračenje, otkud onda tako snažna potreba da se taj otpad deponuje što dalje od hrvatskih naseljenih područja!", rekao je Kešo.

Zapitao se zašto to odlagalište mora biti do krajnjih granica, i to baš onih s Bosnom i Hercegovinom, udaljeno od Banskih dvora i Plenkovićeve avlije.

"Zašto Hrvatska 'nema drugog rješenja', osim da se taj otpad doveze i deponuje baš pred našim kućama!? Je li to ono 'unapređenje bilateralnih odnosa' o kojem Hrvatska govori?", rekao je Kešo.

Naglasio je da je poražavajuća činjenica da problem sa Trgovoskom gorom nije uopšte bio planiran kao tema zajedničke sjednice vlada dviju zemalja te da je u dnevni red uvršten tek na insistiranje ministara, Saše Košarca i Nenada Nešića.

"Nažalost, za sve to vrijeme nije bilo nikakve reakcije predstavnika 'Trojke' u Vijeću ministara, čime pokazuju ili da ne znaju štititi državne interese Bosne i Hercegovine ili da su ih iz Hrvatske, kako su se svojevremeno Hrvati pohvalili – 'pridobili'", kazao je Kešo.

Dodaje da Trojka o ovoj važnoj temi podanički šuti, zanemarujući zdravlje i o(p)stanak desetina hiljada građana BiH na svojim rodnim ognjištima.

"Možda je one neuke zavarao njen naziv, ali Trgovska gora nema i ne smije imati nikakve veze sa trgovinom interesima države Bosne i Hercegovine! Ona je priča ne samo o zdravlju i opstanku naših građana nego i o našem vlastitom samopoštovanju! Ako njega ne bude, ni poštovanja drugih prema nama sigurno neće biti", rekao je Kešo.

Istakao je da zajednička sjednica dvije vlade nije ponudila ništa osim uobičajnih fraza o "unapređenju bilateralnih odnosa", te da nijedno suštinski važno pitanje, poput ratificiranja sporazuma o granici, izlaza BiH na otvoreno more ili imovine bosanskohercegovačkih komapnija u Hrvatskoj, nije ni načeto.