Zastupnik SDA
75

Kešo: Ako je Bećirović posvećen NATO putu zašto ne pozove partnere da usvoje Program reformi

S. M.
Safet Kešo (Foto: I. L./Klix.ba)
Safet Kešo (Foto: I. L./Klix.ba)
Zastupnik SDA u Predstavničkom domu Parlamentarnoj skupštini BiH Safet Kešo komentarisao je jučerašnji poziv predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Denisa Bećirovića NATO-u da uputi našoj zemlji poziv za članstvo.

On je kazao da bi Bećirović mnogo prije poziva liderima NATO-a trebap uputiti poziv SDP-u i partnerima da konačno usvoje Program reformi.

"Lijepo je to što je aktuelni predsjedavajući Predsjedništva BiH Denis Bećirović otputovao u Brisel i sa generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom razmijenio nekoliko rečenica, ali je, umjesto toga, mogao uraditi nešto mnogo konkretnije i korisnije za građane Bosne i Hercegovine. Baš ovdje kod kuće", kazao je Kešo.

Istakao je da je Bećirović trebao uputiti poziv strankama u BiH da ispune svoje obaveze prema Sjevernoatlantskom savezu.

"Ako je Bećirović zaista posvećen NATO putu Bosne i Hercegovine, a želim vjerovati da jeste, onda je morao prije poziva čelnicima NATO Alijanse uputiti ultimativan zahtjev svome SDP-u i njenim partnerima u vladajućoj koaliciji da konačno pripreme i usvoje Program reformi za prošlu godinu!", rekao je Kešo.

Smatra da ignorisanje obaveza BiH prema NATO-u u ovom mandatu potpuno zaustavlja integracijski proces.

"Bećirović je, bez ikakvih dilema, mogao usloviti podršku novom sazivu Vijeća ministara BiH usvajanjem Programa reformi, ali je umjesto toga podigao ruku za koalicijski sporazum bez NATO-a. Zašto je u trenucima kada je bio najjači I držao sve adute u svojim rukama postupio tako!?", upitao je Kešo.

Ističe da je potrebno podsjetiti mnoge koji misle da svije očinje od njih da Bih već odavno ima trasiran put prema članstvu u NATO-u.

"Neko se za to žestoko borio i izborio i to prije nego što su mnogi današnji likovi na vlasti uopće počeli da obuvaju cipele za tog puta. Dio smo Akcionog plana za članstvo (MAP) zahvaljujući istrajnosti SDA i bivšeg člana Predsjedništva BiH Šefika Džaferovića koji na početku prošlog mandata nije dozvolio formiranje vlasti bez pristanka Milorada Dodika na slanje Programa reformi", kazao je Kešo.

Tvrdi da se Džaferović tada nije takmičio ko će prije formirati vlast, nego ko će natjerati Dodika da otkoči NATO put naše zemlje.

"I uspio je" To znači razlikovati bitno od nebitnog. To znači razlikovati bitno od nebitnog!", rekao je Kešo.

Smatra da je nakon posljednjih izbora kriterij "ko će prije" bio bitniji "gubitnicima" iz Trojke od kriterija "ko će pametnije i korisnije, pa su iz temelja sve "iskrivili".

"To se ne može i ne smije nikada zaboraviti! Kao što se ne smije zaboraviti ni sva nekadašnja povika plitkomislećih političkih rivala na SDA zbog tvrdih ultimativnih stavova i 'kašnjenja u formiranju vlasti'. Na tom se primjeru pokazalo da i pametno pravovremeno kočenje može dodatno ubrzati evroatlantske integracije Bosne i Hercegovine", rekao je Kešo.

S druge strane smatra da se pristajanje na ucjene Dodika i Čovića da bi se dobilo dobro prolazno vrijeme i samo jednom danu može pretvoriti u tešku havariju.

"S Dodikom pokraj sebe pogotovo!", zaključio je Kešo.