BiH
213

Kerry uoči 21. godišnjice genocida u Srebrenici: SAD su uz narod BiH

Klix.ba
John Kerry (Foto: EPA)
John Kerry (Foto: EPA)
Američki državni sekretar John Kerry izjavio je kako narod Sjedinjenih Američkih Država stoji uz narod BiH u vrijeme kada se obilježava 21. godišnjica genocida u Srebrenici.

On je poručio da svi odgovorni za genocid moraju biti pozvani na odgovornost, a kako se ističe u saopćenju State Departmenta, lideri u BiH moraju se ujediniti da bi zemlja išla naprijed.

Navodi i da je potrebno promovisati socijalnu koheziju, dobro upravljanje i ekonomski prosperitet. Dodaje kako se djeci i unucima srebreničke generacije treba dozvoliti da izgrade snažne zajednice i vode sigurne živote.

"Odajemo počast više od 8.000 stradalih muškaraca i dječaka. Odajemo priznanje njihovim porodicama koje još tragaju za pravdom. Sjećanje na ovaj užasan zločin je važno, ali ono što je još važnije je spriječiti da se bilo šta slično opet dogodi", kazao je Kerry.

Dodao da je posebno važno da ostaci posljednjih žrtava budu identifikovani i sahranjeni dostojanstveno kako bi njihove porodice mogle konačno početi da se oporavljaju.

"Sjećanje na ono što se dogodilo u Srebrenici trebalo bi ojačati našu riješenost da mirno prebrodimo razlike i uz poštovanje osnovnog dostojanstva svake osobe, bez obzira na njenu nacionalnu, rasnu, spolnu ili vjersku pripadnost", poručio je Kerry.

Na kraju je zaključio kako SAD duboko cijene svoje prijateljstvo sa narodom BiH.