BiH
679

Kenan napustio turnir pred finale jer nije imao novca za smještaj

Piše: E. Gorinjac
Kenan Jašarević
Kenan Jašarević
Kenan Jašarević iz Ključa je talentirani mladi bh. stonoteniser. Od septembra će, kaže njegov trener Emir Gonilović, biti i državni prvak. Nažalost, Kenan je i jedno od one djece u BiH koja neće uspjeti, uprkos talentu i napornom treningu, ako ne budu imala novca za odlaske na takmičenja i za napredovanje. Ovaj dječak se nedavno vratio iz Zagreba sa suzama u očima, jer je morao napustiti turnir na kojem je pobjeđivao. Novca za ostanak i put ka eventualnom trijumfu jednostavno nije bilo.
Kenan Jašarević
Kenan Jašarević
Desetogodišnjak iz Ključa je stigao do završnih mečeva na turniru Zagi - Ping u Zagrebu, bio je među 16 prvoplasiranih u svojoj grupi, tako da se našao među najboljima u Evropi. No, tada je sve stalo i Kenan se sa svojom ekipom morao vratiti kući.

“Mi smo u Banjoj Luci imali državno ekipno takmičenje, gdje smo osvojili drugo mjesto u BiH. Ekipu su činili Kenan Ješarević, Haris Hrnčić i Amer Kalabić. To je u kategoriji subkadeta. Nakon toga, budući da smo drugi, automatski smo dobili poziv za Zagi - Ping turnir u Zagrebu. To je maltene evropsko prvenstvo za te mlađe kategorije. Za turnir je bila prijavljena 21 evropska zemlja. Što se tiče Kenana Jašarevića, on je fantastičan momak, igrao je odlično i izbacio je jdnog Ukrajinca, Crnogorca, Mađara, Hrvata i na kraju Italijana. Znači, imao je pet pobjeda. Međutim, kada su nam saopćili da moramo ostati još dva dana, jer će se završnica turnira produžiti na ta dva dana, jednostavno to nismo mogli. Rekli su nam da imamo hotel odmah do dvorane gdje se održava takmičenje, ali kada smo se raspitali o cijenema i vidjeli da bismo samo prenoćište morali platiti 90 eura, bilo je jasno da nećemo moći ostati do kraja turnira. Sam parking za tri dana bi nas koštao od 150 do 200 KM”, rekao je za Klix.ba Emir Gonilović, trener Stonoteniskog kluba Sana Ključ.

Naš sagovornik kaže da im je načelnik Općine Ključ prije polaska na turnir u Zagrebu obećao dati službeni automobil Općine, međutim, predomislio se, jer vozaču nije mogao dati dvije dnevnice. Ekipa STK Sana Ključ se na kraju djelimično snašla za prijevoz, no ni tu nisu imali sreće.

“Na kraju nas je jedan prijatelj vozio svojim automobilom i našli smo još jedan automobil, ali se pokvario kod Bihaća, tako da dio ekipe, odnosno Haris Hrnčić i Amer Kalabić, nisi ni otišli na turnir. Tamo smo imali sjajan rezultat, ali, nažalost, nismo mogli ostati do kraja”, kaže Gonilović.

Nije ovo prvi put da ovi talentirani momci ne mogu ići na turnire ili da nemaju adekvatne uvjete za rad. Finansije su im konstantan problem koji ih ograničava u ostvarivanju još boljih rezultata.

“Mi prema Stonoteniskom savezu imamo 1.000 KM fiksne kotizacije. To je novac koji mi praktično bacamo u vodu. Domaćinima takmičenja uplaćujemo po 10 KM po svakom takmičaru. Mi smo u prošloj godini, kada se sve skupi, imali 1.640 KM kotizacije, a tokom godine imamo minimalno 16 gostovanja na turnirima, jer imamo igrače u četiri kategorije: subkadeti, kadeti, mlađi kadeti i juniori”, kaže Gonilović.

Trener ističe i to da rijetko dobijaju novčanu pomoć za ove sjajne i talentovane momke. Prošle su godine od BH Telecoma dobili 1.500 KM, tako da su uspjeli platiti kotizaciju. Aplicirali su i ove godine na mnoge konkurse, što inače redovno čine, ali rijetko dobiju pomoć.