BiH
0

Kebo u četvrtak o prijedlogu imenovanja sutkinja

FENA
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Potpredsjednik Federacije Bosne i Hercegovine Mirsad Kebo izjasnit će se u četvrtak o prijedlogu predsjednika FBiH Živka Budimira za imenovanje Mirjane Čučković iz reda srpskog i Vesne Budimir iz reda hrvatskog naroda za sutkinje Ustavnog suda FBiH.

"Četvrtak se čeka jer će se predsjednik Budimir vratiti do tada nakon trenutnog odsustva", izjavila je danas Agenciji Fena savjetnica u Kebinom kabinetu Laura Bošnjak.

Ona ističe da će Predsjedništvo FBiH (predsjednik i dvojica potpredsjednika) okončati u aktuelnom mandatu proces imenovanja sudija Ustavnog suda FBiH, što nije bio slučaj s prethodnim sazivom.

Prijedlog Živka Budimira za imenovanje Mirjane Čučković i Vesne Budimir stigao je u Kebin kabinet jutros, kao i obavijest da je saglasnost za ta imenovanja dao drugi potpredsjednik FBiH Svetozar Pudarić.

Prema proceduri, prijedlog predsjednika FBiH, sa saglasnošću dvojice potpredsjednika, upućuje se u Dom naroda Parlamenta FBiH, koji je nadležan za imenovanje ustavnih sudija.

Ukoliko takav prijedlog stigne u međuvremenu, teoretski postoji mogućnost da ga Dom naroda uvrsti u dnevni red 6. februara, za kada je najavljena sjednica tog doma u Sarajevu, rekao je Feni sekretar (Doma naroda) Izmir Hadžiavdić.

Vesna Budimir je tužiteljica na čelu Posebnog odjela za ratne zločine Tužiteljstva BiH, a Mirjana Čučković sekretarka Ustavnog suda FBiH.