BiH
24

KBZ pred obustavom rada: Ne želimo da pacijenti odu sa većim problemom, nego što su došli

Piše: E. M.
Kantonalna bolnica u Zenici (Foto: Klix.ba)
Kantonalna bolnica u Zenici (Foto: Klix.ba)
Prije nešto više od mjesec dana u Kantonalnoj bolnici Zenica hirurzi su počeli operacije "naslijepo" zbog kvara na uređajima, a slična situacija nastavljena je sve do danas kada Sindikat razmišlja o obustavi rada.

Predsjednik Sindikata doktora medicine i stomatologije Kantonalne bolnice Zenica Meho Kovačević je istakao kako ljekari nemaju adekvatne uslove za svakodnevni rad, počevši od dijagnostičkih zahtjeva, pa do sigurnosti da za zeničku bolnicu dolaze vedri dani.

"Vlada priča o nekom kreditu čime bi se riješila dugovanja prema dobavljačima koji bi na kraju popravili uređaje, počela bi uredna isporuka opreme i potrošnih sredstava za bolesnike, a i mi smo za to da se riješi na najbolji mogući način. Međutim, nismo za to da se taj kredit podigne na ime bolnice i da to ona vraća od svojih sredstava. To ni po Zakonu nije uredu, jer novac koji bolnica dobiva ide za plaće i njegu pacijenata, a ne za vraćanje kredita i pozajmica", kazao je Kovačević.

U posljednjih nekoliko godina u Kantonalnoj bolnici je smijenjeno više direktora koji su se na svojim pozicijama zadržali od šest mjeseci do jedne godine. Kovačević je istakao kako Kantonalna bolnica u Zenici nije jedina sa dugovanjima, ali da su njeni dobavljači pokrenuli tužbe.

"Dug od 16 miliona KM koji ima Kantonalna bolnica Zenica je puno manji nego dug koji imaju druge veće bolnice ili klinički centri u BiH. Naš problem sa tih 16 miliona je to da su dobavljači počeli ucjenjivati i ulagati tužbe, te što zbog neracionalnih poteza menadžmenta nemamo dovoljno materijala, ne rade nam aparati i nemamo operativni program. Teško je pričati o jednom krivcu, kontinuitet je dugotrajan, a vrijeme direktora na poziciji sve govori. Treba se neko pozabaviti ovim, napraviti bolju analizu, uraditi reviziju i da bolnica počne normalno raditi", dodao je Kovačević.

Ljekarima je već postala praksa da pacijente koji dođu u bolnicu informišu o stanju u bolnici, a kako bi se spriječila veća šteta, ukoliko se ovakva situacija nastavi, razmišlja se i o zatvaranju bolnice.

"Ove sedmice zasjedaju kantonalne komisije, nakon čega će se riješiti sudbina Upravnog odbora i menadžmenta bolnice. Osim onog što mi već radimo, opominjemo pacijente da nešto nije uredu i da ne mogu dobiti ni osnovne uslove zdravstva, možemo samo još totalno obustaviti rad jer na ovaj način sada možemo izazvati veću štetu nego što to može razlog zbog kojeg su ljudi došli u bolnicu. Mi nemamo načina da prisilimo menadžment da nas sluša, a mnogo bolje znamo od njih šta se može uraditi da se sve podigne na viši nivo", pojasnio je naš sagovornik.

Kantonalna bolnica je prije nešto više od mjesec dana naišla na probleme nedostatka anestetika, igala, konaca, uglja, na pokvarene CT i uređaje magnetne rezonance, a na prošlom tenderu za rukavice niko se nije javio jer je bolnica izgubila kredibilitet.

"Imamo takvo povjerenje da ćemo doći do tačke da ćemo sami, zbog zaštite vlastitog i profesionalnog statusa, morati obustaviti rad jer je postalo nemoguće raditi u ovim uslovima", zaključio je Kovačević.