BiH
3

Kazne za prekršioce zakona o komunalnoj djelatnosti i do 30.000 KM

FENA
Kako bi se zaustavio trend nepoštivanja odredbi Zakona o komunalnim djelatnostima i na taj način spriječio veliki broj prekršaja koji se čine, Vlada Kantona Sarajevo je danas utvrdila Prijedlog zakona o izmjenama zakona o komunalnim djelatnostima u dijelu koji tretira kaznene odredbe za prekršioce ovog Zakona.

Umjesto dosadašnje kazne od 3.000 KM do 8.000 KM predviđene kazne sada iznose od 10.000 KM do 30.000 KM za prekršaj koji napravi pravno lice kao i korisnik komunalne usluge i to ako izvrši neovlašteno priključenje na komunalnu infrastrukturu, ako neovlašteno interveniše na komunalnoj infrastrukturi.

Također i ako neovlašteno koristi komunalne usluge, ako svojim radnjama onemogući nesmetano korištenje komunalne usluge u zgradi, ako spriječi ulazak radi pregleda zajedničkih i unutrašnjih instalacija ovlaštenom predstavniku davaoca komunalnih usluga, ako oštećuje, odnosno uništava osnovna sredstva, postrojenja i drugu komunalnu opremu, ako spriječi ulazak radi pregleda zajedničkih i unutrašnjih instalacija ovlaštenom.

Izmjene Zakona predviđaju još izmjenu u dijelu koji se tiče kaznene politike, a o njima će se izjasniti i zastupnici u Skupštini Kantona Sarajevo.

Zakonom o izmjenama Zakona o preuzimanju, izmjenama i dopunama Zakona o zakupu poslovnih zgrada i prostorija, koji je danas Vlada utvrdila u formi prijedloga želi se, kako je istaknuto, naći bolje i brže rješenje slučajeva kada zakupci ne poštuju odredbe ugovora.

Kako je navedeno u izmjenama, ukoliko zakupac nije izvršavao ugovorom preuzete obaveze plaćanja zakupnina za korištenje prostora i vodi se sudski postupak za naplatu duga od četiri i više nenaplaćenih zakupnina, zakupodavac ima pravo otkazati ugovor o zakupu poslovnog prostora, odnosno i prije sudske presude izvršiti iseljenje zakupca iz svog poslovnog prostora uz asistenciju nadležnih organa MUP-a Kantona Sarajevo.

Predložene izmjene treba da omoguće općinama da ranije ostvare mogućnost da vrate poslovne prostore od nesavjesnih zakupaca i spriječe gomilanje nenaplativih potraživanja, uz mogućnost da te prostore mogu izdati novim zakupcima, saopćila je Press služba KS.