O situaciji u BiH
0

Kavazović za Der Standard: Vjera treba biti korektiv društva, a ne instrument vlasti

B. R.
Husein ef. Kavazović, reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH (Foto: D. S./Klix.ba)
Husein ef. Kavazović, reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH (Foto: D. S./Klix.ba)
Reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein ef. Kavazović je u razgovoru za austrijski list Der Standard govorio o situaciji u Bosni i Hercegovini.

Poručio je da mu je važno da postoji jednakost svih građana u svakom dijelu zemlje. Prema njegovim riječima, kolektivni identiteti i kolektivna prava, koja treba poštovati, ne mogu biti opravdanje za diskriminaciju.

"Nažalost, imamo politiku zasnovanu na težnji za dominacijom jednog etničkog identiteta i pripadnosti, a dijelovi Bosne i Hercegovine su isključivo vlasništvo samo jednog naroda", napomenuo je.

Kavazović je naglasio da Islamska zajednica želi da evropske vrijednosti i građanska prava postoje u Bosni i Hercegovini, uz poštivanje kolektivnih prava i posebnosti. Međutim, kako je izjavio, Islamska zajednica nema političku moć i ne traži je. Kritikovao je i djelovanje stranih faktora u zemlji.

"Žao nam je što Evropa, kada je Bosna i Hercegovina u pitanju, često napušta spomenute vrijednosti i principe te pokušava pridobiti političare koji otvoreno imaju drugačiji pogled na svijet i vrijednosti u odnosu na one na kojima zasnivaju svoju politiku", konstatovao je.

Ocijenio je da kod muslimana postoji osjećaj i da se povećava strah da oni koji su preživjeli genocid neće biti slobodni u svojoj državi te da ih Evropa neće prihvatiti samo zbog njihovog imena i vjerskih osjećanja. Podsjetio da je Bosna i Hercegovina nefunkcionalna država pod stalnim blokadama.

Također je podsjetio da su u Bosni i Hercegovini, ali i u njenom okruženju, na vlasti oni koji veličaju ratne zločine, negiraju genocid nad Bošnjacima 1995. godine te oni koji ne kriju mržnju prema svemu što je islamsko i muslimansko, otvoreno govoreći o tome da će od Bosne i Hercegovine odvojiti područja koja su etnički očišćena tokom rata. Istakao je da na to nema reakcije.

Kavazović je ukazao i na antimuslimansku propagandu na Balkanu prema kojoj Bošnjaci majoriziraju nekoga i uskraćuju nečija ljudska prava. Kako je kazao, to su iste optužbe kojima su se opravdavali genocid i druga masovna ubistva 90-ih godina. Osvrnuo se i na pitanje vjerskog nacionalizma.

"Možemo sa sigurnošću reći da je to pogubno. Vjera, a ne vjerski vođa, treba biti korektiv društva, njegove savjesti, a ne instrument vlasti", istakao je.

Kako je konstatovao, vjerske zajednice i institucije nisu uvijek na nivou svoje misije. Kao ono što smatra najvećom važnosti istakao je osnaživanje onih snaga koje religiju ne vide kao prepreku suživotu ili kao sredstvo za dominaciju nad ljudima. U razgovoru za Der Standard je poručio da je potrebno razbiti brojne predrasude prema religioznosti, a posebno prema islamu.