Poboljšanje uslova rada
27

Katica najavio izgradnju velike zgrade za PU Ilidža te radionice za servisiranje policijskih vozila

B. R.
Admir Katica i Belma Barlov (Foto: MUP KS)
Admir Katica i Belma Barlov (Foto: MUP KS)
Ministar unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo Admir Katica (NiP) obećao je veliko znatno poboljšanje uslova rada policije. To znači i izgradnju novih policijskih stanica.

Najavio je proširenje zgrade Policijske uprave Stari Grad, jer trenutno ne zadovoljava postojeće potrebe.

"S obzirom na to da ovaj objekat spada pod historijski urbani krajolik (HUK), trenutno smo u procesu regulisanja pitanja nadogradnje s Komisijom za zaštitu nacionalnih spomenika Bosne i Hercegovine", naveo je.

Istakao je da će Policijska uprava Ilidža dobiti veliku i reprezentnu zgradu.

"Prije nekoliko dana definisali smo tačnu lokaciju i usaglasili se o visokom prioritetu za izgradnju novog objekta na ovom području. Gradit ćemo velik i reprezentan objekat, jer naša vizija seže daleko više od trenutnih potreba. Radna grupa je u aktivnom procesu izrade idejnog rješenja", naglasio je Katica.

Za Policijsku stanicu Trnovo je istakao da su imali konsultacije s lokalnim vlastima, da se definišu potrebe svih službi i odjeljenja te da se pristupa kreiranju projektnog zadatka. Napomenuo je da je u toku proširenje zgrade Policijske uprave Novi Grad, a nakon čega će dobiti dodatnih 1.000 metara kvadratnih.

Očekuje da će Vlada Kantona Sarajevo na ovosedmičnoj sjednici razmatrati ugovor o prijenosu imovine sa preduzeća Vodovod i kanalizacija (ViK) na MUP Kantona Sarajevo, a riječ je o zemljištu na kojem će biti centralna zgrada MUP-a. Ukazao je da se planiraju sredstva za rušenje postojeće građevine te da se pripremaju projektni dokumenti za daljnje aktivnosti.

Ukazao je da je na današnjem sastanku razmatrano idejno rješenje za izgradnju objekta radionice i servisa MUP-a. To znači da će na jednoj lokaciji biti radionice za održavanje policijskih vozila. Katica se zahvalio direktorici Zavoda za izgradnju Kantona Sarajevo Belmi Barlov na saradnji na ovim projektima.