"Oteta hrvatska pozicija"
426

Karamatić: HNS će Ustavnom sudu uputiti apelaciju za osporavanje mandata Željka Komšića

S. Š. U.
Izvor: Twitter
Izvor: Twitter
Predsjednik Hrvatske seljačke stranke BiH i član predsjedništva udruženja Hrvatski narodni sabor BiH Mario Karamatić, poručio je da će stranke okupljene oko HNS-a podnijeti apelaciju Ustavnom sudu BiH za osporavanje mandata Željka Komšića.

Karamatić je istakao kako ne može razumjeti pojedine bošnjačke političare koji u posljednje vrijeme govore o aparthejdu nakon što je visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt nametnuo izmjene Izbornog zakona i Ustava FBiH.

"Koliko ja znam ne postoji ni jedna značajna zajednica crnačke populacije da se na njima pože provoditi aparthejd, eto", kazao je tokom gostovanja u emisiji "Kompas" RTV HB.

Govorio je Karamatić i području Tuzla - Zenica -Sarajevo, gdje dominantno žive Bošnjaci, te je to područje uvredljivo nazvao "trokutistan.

"Očekujem da iz Sarajeva sve više počnu dolaziti najave ocjepljenja, najave secesije i mogu nas moliti koliko god hoće, ali dok mi i naši prijatelji iz međunarodne zajednice ne donesemo takvu odluku, BiH će ostati jedinstvena dok mi i naši prijatelji ne odlučimo drugačije", poručio je.

U kapacitetu člana predsjedništva HNS-a, najavio je da će stranke okupljene oko te organizacije upotrijebiti sve zakonske mogućnosti da ospore mandat Željka Komšića osvojen na Općim izborima 2022 , odnosno "otete hrvatske pozicije u krnjem Predsjedništvu BiH".

"Komšić ima legalitet izbora, no nema legitimitet hrvatskoga biračkog tijela. Legitimitet ima od bošnjačkog biračkog tijela i ne može biti hrvatski član Predsjedništva BiH. Na osnovu toga HNS će pokrenuti apelaciju Ustavnom sudu BiH. Borjana Krišto je legitimna hrvatska članica Predsjedništva BiH", poručio je predsjednik HSS-a.