ICTY
0

Karadžić traži pomoć OHR-a za dobijanje dokumenata

Sarajevo-x.com
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Radovan Karadžić zatražio je od Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ/ICTY) da pozove OHR kako bi mu pomogao da dobije dokumente iz Bosne i Hercegovine, koje smatra relevantnim za odbranu.

“Dobio sam šest dokumenata iz Bosne, neki od njih su prilično korisni. Ali, potrebno mi je još dokumenata... Predlažem da na ročište bude pozvan jedan zvaničnik Ureda visokog predstavnika (OHR) kao i Vlade, s obzirom da OHR ima moć da natjera bilo koju državnu instituciju da ispuni zahtjev,” rekao je Karadžić, prenosi Birn Justice Report.

Vijeće je predložilo održavanje ročišta 15. februara kako bi se razgovaralo o dokumentima koje je optuženi tražio otkako je uhapšen, a koji mu još nisu dostavljeni. Ročištu bi trebali prisustvovati predstavnici različitih zemalja, jer je Karadžić, između ostalog, tražio dokumente iz SAD-a, Francuske, Njemačke, Italije i BiH.

Vijeće će, među ostalima, pozvati predstavnike Njemačke, jer, kako je rečeno u sudnici, Njemačka je odbila predati većinu dokumenata koje je Karadžić tražio. Njemački zvaničnici tvrde da oni pripadaju kategoriji dokumenata koje oni ne smatraju relevantnim za ovaj slučaj.

Radovan Karadžić, koji je uhapšen u julu 2008. godine u Beogradu, bio je predsjednik Republike Srpske i vrhovni komandant Oružanih snaga od 1992. do 1995. MKSJ ga tereti za genocid počinjen u Srebrenici i deset drugih općina u Bosni i Hercegovini. Također se tereti za zločine protiv čovječnosti i kršenje zakona i običaja ratovanja u toku rata u Bosni i Hercegovini.

Radovan Karadžić se i ovaj put pojavio sam u sudnici, kazavši kako je “neko uvijek duhom prisutan tu”, te je istakao da nastavlja sam sebe zastupati.

Richard Harvey, koga je Sud imenovao za Karadžićevog branitelja, pratio je ovu statusnu konferenciju iz galerije za javnost. Odbio je biti u sudnici bez Karadžićevog odobrenja ili konačne odluke Tribunala.

Harvey je imenovan u novembru prošle godine, ali se Karadžić dva puta žalio na tu odluku. Tribunal još uvijek razmatra žalbu.

Karadžićevo suđenje je zvanično počelo u oktobru 2009., kada je Tužilaštvo iznijelo uvodnu riječ bez prisustva optuženog u sudnici. Nastavak suđenja zakazan je za 1. mart, kada bi Odbrana trebala iznijeti uvodnu riječ.

Karadžić je kazao kako će tražiti da se odredi drugi datum početka suđenja, a Vijeće je zatražilo da takav zahtjev uputi u pismenoj formi.