Alarmantna situacija
15

Kapetanović: U BiH 200 lijekova čeka na registraciju, Komisija za lijekove ne zasjeda od maja

Piše: A. Z.
Nermina Kapetanović (Foto: Kemal Softić/Klix.ba)
Nermina Kapetanović (Foto: Kemal Softić/Klix.ba)
Dvije stotine lijekova u BiH nije registrovano jer Komisija za lijekove pri Agenciji za lijekove i medicinska sredstva BiH ne zasjeda od maja. Među tim lijekovima je, tvrdi zastupnica Zastupničkog doma BiH Nermina Kapetanović, 20 lijekova koji su neophodni životno ugroženim pacijentima s najtežim dijagnozama. Upravo to je razlog zbog kojeg je pozvala Agenciju za lijekove i medicinska sredstva BiH na odgovornost.

"Tražim od direktora Agencije da odmah odgovori zašto Komisija ne zasjeda, čime pravda nerad i ko će odgovarati za neliječenje i nemogućnost pristupa neregistrovanim lijekovima, a koji koštaju nekoliko hiljada KM. Postoje grupe pacijenata koji troše dva ili tri lijeka s te liste, a samo jedan košta 14.000 KM. Lično su mi se obraćali pacijenti iz Zeničko-dobojskog kantona koji su ilegalno pokušavali nabaviti lijekove iz drugih zemalja dok su imali novca. Očajni su, pozajmljuju novac i dižu kredite", kazala je Kapetanović.

Ističe da je mandat Komisije za lijekove istekao u maju te da nova komisija nikada nije počela s radom. Zbog toga se Agencija za lijekove i medicinska sredstva BiH obraćala Vijeću ministara BiH, odnosno Ministarstvu civilnih poslova iz kojeg tvrde da je Agencija nadležna za rad Komisije i njeno plaćanje.

"U Vijeću ministara su mi pokazali dokument koji su im poslali u septembru, a u kojem stoji da je rukovodstvo Agencije odgovorno za rad i plaćanje komisija. Osim toga, sredstva za rad Komisije za lijekove su obezbijeđena u budžetu i nema opravdanja zašto 200 lijekova čeka na registraciju. Ukoliko u Agenciji postoji nepremnost da se ovaj problem riješi, pozivam Vijeće ministara BiH da to učini u skladu s mogućnostima jer pacijenti imaju pravo na pristup lijekovima", istakla je Kapetanović.

Apelovala je na medije da aktueliziraju ovaj problem kako bi on što prije bio riješen.