Nadzor će se nastaviti
50

Kantonalna inspekcija o pomoru ribe na Ilidži: Odmah naloženo da se omogući protok rijeke

B. R.
Foto: Čitatelj
Foto: Čitatelj
Nakon uginuća velikog broja riba u ilidžanskoj rijeci Tilavi reagovali su iz Kantonalne uprave za inspekcijske poslove (KUIP). Objasnili su šta su njihovi uposlenici zatekli na mjestu događaja i šta su tražili od nadležnih da učine.
Istakli su da su im pomor ribe, koji se desio kada je zaustavljen protok rijeke tokom rekonstrukcije mosta u ilidžanskom naselju Butmir, prijavili mještani. Kako su naveli, odmah su reagovali po prijavi. Obrazložili su šta su uočili na mjestu događaja.

"Tom prilikom je utvrđeno da je u mjestu Donji Kotorac, kod objekta Mjesne zajednice Donji Kotorac, izvršeno preusmjeravanje vode iz korita Tilave u kanal koji je nekada korišten za navodnjavanje - Mala Tilava, koja se ponovo ulijeva u korito Tilave kod džamije u Butmiru, tako da je korito Tilave ostalo bez vode u dužini od oko 2.000 metara. U koritu je zatečena građevinska mašina izvođača radova Mevludin Commcerce, čija je odgovorna osoba na zapisnik inspektora izjavila da radove vrše na osnovu ugovora zaključenog s Općinom Ilidža, kao investitorom radova", naglasili su iz KUIP-a.

Kako su saopćili, investitor je odmah kontaktiran te mu je naloženo da odmah sruši branu i vrati vodu u korito. Tvrde da je to jučer i učinjeno u 12:30 sati.

Foto: KUIP
Foto: KUIP

"Inspektoru je potom na uvid dostavljen i ugovor čiji je predmet Sanacija uređenog korita vodotoka Tilava u MZ Donji Kotorac, zaključen 1. juna 2020. godine, dok će mu za potrebe nastavka vođenja započetog inspekcijskog postupka naknadno biti dostavljena i ostala dokumentacija vezana za predmetne radove, a shodno odredbama Zakona o vodama", dodali su.

Foto: KUIP
Foto: KUIP

Poručili su da će nastaviti vršiti nadzor ovog slučaja i da će o njegovom toku obaviještavati javnost.

Po ovom pitanju reagovao je i zastupnik Naroda i pravde (NiP) u Zastupničkom domu u Parlamentu Federacije BiH Nermin Muzur. I on je naglasio da će od odgovornih tražiti reakciju.